Otthagytam az egyetemi mesterképzést OKJ miatt?
Van már egy alapszakos diplomám földrajz Bsc-n, jelenleg geográfus Msc-n tanulok, terület-és településfejlesztő szakirányon. Az első félévem jól sikerült, de rájöttem, hogy ez a szak nem nekem való, egyszerűen semmi örömöm nem lelem ebben, csak stresszelek folyamatosan az iskolai dolgok miatt.Jövő tavasszal kész diplomamunkát kellene leadnom, de semmi olyan téma nincs a szakmán belül, ami érdekelne. Csak muszájból csinálom meg az elvárások miatt.
Gyerekkoromban cukrász vagy szakács akartam lenni, imádok sütni-főzni, szívvel-lélekkel csinálnám bármelyik szakmát (bár inkább a szakács szakma felé húzok).
Érdemes lenne hagyni az egyetemet, és belevágni az egyik szakma kitanulásába?
Nos, én azt gondolom, hogy lelkes szakácsként v. cukrászként sokkal könnyebben fogsz munkát kapni, mint motiválatlan geográfusként.
De azt neked kell mérlegelned, hogy nem-e fogod megbánni, ha félbehagyod, hiszen utána is végezhetsz még OKJ-t.
Én a helyedben befejezném a Msc-t, mert alig van valami hátra belöle, és akkor legalább van egy biztos végzettséged.
Közben - pl. nyári szünetben - elmennék egy cukrászüzembe illetve egy étterembe praktikumra, hogy megtapasztald, milyen is a valóságban ez a szakma. Ugyanis az, hogy szeretsz sütni-fözni, édeskevés ehhez, és a legtöbbször kiderül, hogy egyáltalán nem olyan, ahogy elképzelted.
Köszönöm! 2019 őszén ha sikerül a diploma, ha nem, elkezdeném az egyiket, előtte még tájékozódom, esetleg utolsó félévben amikor már csak a diplomamunka és államvizsga van hátra, vállalnék kisegítői munkát, hogy belelássak a folyamatokba.
Tudom, hogy ez nem annyiról szól, hogy ohh finom sütiket meg kajákat készítgetünk, hanem nehéz és pörgős meló, viszont úgy érzem, hogy egyrészt hasznosabb is lenne (akár külföldi munkavállalás szempontjából), másrészt érdekel is, kihívást, motivációt látok ezekben a szakmákban.
Szakmával jobban keresnél, mint földrajz diplomával, de viszont az fizikai munka, egész nap talpon kell lenned és nincs pihenés...
Én a helyedben befejezném az Msc-t és azután munka mellett mennék okj-ra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!