Orvosi egyetemre szeretnék menni. Mennyi idő felkészülni a biológia és kémia emelt szintű érettségire?
Sziasztok! 22 éves vagyok, magam mögött egy pénzügy és számvitel bsc diplomával, amit a corvinuson szereztem meg. Nagyon rossz gimibe jártam, úgyhogy a kémia és a biológia tudásom igen csak hiányos.
Ha késő, ha nem késő, szeretnék belevágni. Olyan szakmát szeretnék magamnak, amire hivatásként tudok tekinteni, és úgy érzem, most kezdem ezt megtalálni, ez pedig az orvoslás lenne.
Sose volt hozzá elég bátorságom, és mindig mindenki csak lebeszélt róla, viszont úgy érzem, ezt most kell megpróbálnom, mert még benne vagyok az időben, és nem bánnám feláldozni ennek oltárán az egzisztenciám egy darabját. Tehát olyan kérdésem lenne, hogy az októberi érettségire, teljesen nulláról, fel lehet készülni biológiára vagy kémiára? És akkor 2019 májusában pedig a másikra. Egyszerre a kettőt nem szeretném, mert közben dolgoznék, hogy a félretett pénzből megéljek az orvosi egyetem alatt.
Tehát a konkrét kérdésem az lenne, hogy mennyi idő felkészülni ezekre az érettségikre külön-külön. Illetve melyik könnyebb? A kémia vagy a biológia?
Köszi :)
Igen, reális. Ahhoz hagyj több időt, ami nehezebben megy.
Szerintem a kémia nehezebb, de kinek mi.
Elvégeztél már egy bsc alapszakot, gondolom elég sokat fejlődött a tanulási technikád a középsuli óta.
Szerintem bőven fel lehet rá készülni, akár egyszerre is, ha komolyan gondolod.
De ugye azzal tisztában vagy, hogy az orvosi kb. 1 millió/félév?
Miért nem csinálod most? Még tudsz jelentkezni és valószínű hogy fel tudnál készülni az érettségire, ha nem muszáj dolgoznod... másfél év alatt úgysem tudnál félretenni annyit, hogy boldogan elég legyen 1 évig.
A diákhitellel lehet, hogy nagy hülyeséget mondok, de tudod fizetni a tandíjat (ha ennek nincs időkorlátja).
Tedd meg magadért azt, hogy utána nézel az alábbi könyveknek és beszerzed közülük amiket jónak ítélsz (tananyag, nyelvezet alapján):
Bioszból:
Mozaik érettségi felkészítő I.-II.
Szerényi Gábor érettségifelkészítő I-II.
Panemsuli biosz érettségizőknek
Nagy Etele biosz vázlatai
Kémia:
Mozaik kémia 11-12. Érettségizőknek
Ennyit kellene tudnod kémiából
A panemsulis könyv kivételével az összes fent van pdf-ben.
Gyakorlónak a mozaikos fgy-ek megfelelnek, emellé felesleges mást megvenni, sokkal hasznosabb végigmenni az előző írásbeliken, a középszinten is.
Tudom, hogy nagy falatnak tűnik az érettségi, de - mivel túl vagy már egy diplomán - te is tudod, hogy egyetemi szinten azért nem olyan nagy anyag, csupán túl van misztifikálva.
Napi 5-6 óra tanulással március végére meg tudod tanulni, utána ismételsz és folyamatosan csinálod a feladatokat (ezt már előtte is)
Hidd el, ha valamit akarsz nagyon, akkor az tuti sikerülni fog. Annak meg, hogy csak 2019-ben érettségiznél, annak meg az a hátránya, hogy 1. mi van, ha el sem jutol odáig, mert azért októberig is sok idő van még, addig is simán meggondolhatod magad akár külső nyomás hatására is és le is momdhatsz a tervedről. A másik az, hogy ha akkor nem sikerül bejutnod, 2020-ban is újrapróbálnád? Míg, ha most neki futsz, és ha nem is sikerül, legalább van tapasztalatod és jövőre megpróbálod újra.
Addig üsd a vasat, míg meleg. Szép elgondolás azt hinni, hogy most októberig minden nap lesz x időd az érettségire készülni, nem valószínű, hogy be fogod tartani, mert egyrészt olyan távoli tervnek tűnik hogy nem érezzük a súlyát, másrészt munka után nem lesz hozzá mindig kedved.
Gondolkodj. Február 15-ig lehet az érettségire is jelentkezni. :)
Nagyon köszönöm a válaszokat egyébként. Tartom a 2019-es tervet. Pont azért, hogy ha akkor is igazán szeretném, az lesz a tuti. Addig pedig tudom magam fejleszteni ilyen téren.
Addig pedig dolgozom, mert így számoltam ki a költségvetésemet. Nyilván nem most kezdek el gyűjteni arra, hogy megéljek az orvosi alatt. 16 éves korom óta folyamatosan dolgoztam, és tettem félre pénzt. Pontosan olyan esetekre, hogy ha megszorulok, vagy valami közbe jön, akkor ne legyek szarban.
Igazatok van egyébként, valószínűleg egy diploma után, nem nagy varázslat két emelt érettségi, csak annyira rossz tapasztalataim vannak a gimnáziumból, hogy úgy érzem, mintha 2 diplomát érne, az a két érettségi :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!