Debreceni egyetem, gyógytornász szak? Segítség!
Sziasztok!:)
Szóval, elsőként leírom az alaphelyzetet.
Most tizenkettediket végző diáklány vagyok, itt Romániában (közel a határhoz), Debrecenbe szeretnék jelentkezni, ezen belül pedig gyógytornász szakra. Ismereteim alapján 2018.Február.15-ig lehet beadni a jelentkezésemet az Egyetemre.
Itt Romániában, ahol most én végzem a líceumot már nem tanulok biológiát,így nincs és nem is lesz biosz érettségim, ennek ellenére tudok jelentkezni gyógytornász szakra az egyetemen? Amennyiben igen, hogyan kéne tanulnom, miből kell felvételizni?
Illetve, szeretném ha valaki, aki szintén ilyen szakon van, mesélne néhány személyes tapasztalatát, és pár információt az egyetemmel kapcsolatosan. Mint például, hogy mennyire nehéz bejutni oda? Mik a követelmények? Hátránnyal indul-e egy külföldről érkezett tanuló? Jelentkezhetek-e, ha nincs biológia érettségim, a fenti okokból kiindulva?
Válaszotokat előre is köszönöm! :)
Privátban, vagy akár máshol is tudunk beszélni, hogyha alkalmasabb, gyorsabb lenne. :)
Szia én is Romániában lakok, de mivel én már 8. osztályban eldöntöttem, hogy Magyarországon akarok egyetemre járni, a gimnáziumot már itt kezdtem. Nem akarlak megilyeszteni, de tapasztalataim alapján teljen más az oktatás mint odaát és a gimnáziumi szintet is nehéz volt megszokni. Egyetemi pedig nyílván mégnehezebb lesz. Szóval nyílván hátránnyal fogsz indulni ez nem kérdés, de ha mindenképp meg akarod próbálni én nem tartalak vissza, csak szólok, nagyon nehéz lesz megszokni.
Figyelmedbe ajánlom a felvi.hu és az eduline.hu nevű oldalakat, itt sok kérdésedre választ találhatsz. Valamint gondolom már tisztában vagy a magyarországi felvételi pontszámítással, de azért belinkelem ezt a két vidit:
[link] - egyetemi felvételi tudnivalók;
[link] - felvételi információs videó II.-pontszámítás alapképzési szakoknál
Ebből megtudhatod hogy 200 pontot szerezhetsz a választható érettségi vizsgatárgyakból. ETK-n ezekből választanod kell kettőt: biológia vagy fizika vagy informatika vagy kémia vagy matematika vagy egy
idegen nyelv (angol, francia, latin, német, olasz, orosz, spanyol) vagy
egészségügyi alapismeretek vagy közgazdasági alapismeretek (üzleti
gazdaságtan vagy elméleti gazdaságtan) vagy egészségügy ismeretek vagy
közgazdaság ismeretek. Személy szerint én a duplázást ajánlom, sokkal jobban megéri, a te esetedben meg főleg.
Szóval jelentkezhetsz akkor is, ha nincs biosz érettségid, de megmondom őszintén, ebben az esetben nagy hátránnyal indulnál. A biosz és a kémia is nagyon fontos egészségügyön, úgyhogy nagyon ajánlom a kémia érettségi letételét, úgy tudom azt 4 évig tanuljátok.
Az érettségi pontjaid átszámítása nem nagy dolog, csupán az egyes érettségi eredményeidet el kell osztanod 2-vel.
A többletpontokra szeretnék még kitérni. A második videóból megtudhatod miért jár többletpont. Legegyszerűbben emelt szintű érettségivel és nyelvvizsgával szerezhető be. Emelt szintű érettségi Romániában nincs, úgyhogy ez akkor számít annak, ha 80% felett írod meg az érettségidet. Ekkor kapsz +50 pontot. Ha 2 80% feletti érettségid van, akkor ki is merítetted a maximálisan kapható +100 többletpontot.
Ha ez nem sikerül, akkor maradtak a nyelvvizsgákért kapható pontok. Te, a román érettségidért fogsz kapni egy B2-es középfokú nyelvvizsgát, ami +28 pontot ér. Romániában a Cambridge angol nyelvvizsga az ismertebb, ha egy ilyennel rendelkezel B2-es nyelvvizsga esetén +28, C1-es esetén +40 pont üti a markodat.(fontos tudni, hogy max. 40 pont jár nyelvvizsgáért, ha egy közeped van +28, egy felső +40 és mivel két középért nem kaphatsz +56 pontot így azért is 40 pontot fogsz kapni.)
Hirtelen ennyi tudnivaló jutott eszembe, ha van még kérdésed bármikor felkereshetsz. Remélem tudtam valamit segíteni. A debreceni nyíltnap már elmúlt, de Szegedre még elmehetsz január 27.-én. Nagyon megéri elmenni egy ilyenre, mert biztos több mindent tudnak neked mondani mint én és van külön határon túli jelentkezők számára fenntartott információs pult, ahol szerintem mindent megtudhatsz a jelenetkezéssel kapcsolatban. Sok sikert.
Előző vagyok, itt nézheted meg a ponthatárokat, minden egyetemen és szako 2011-től.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!