Egy egyetemen belül két külön szakot végezni egyszerre mennyire nehéz?
Jelenleg közgázt tanulok, első éves vagyok. Egyszerűnek tartom a szakot, annyi szabadidőm van mellette hogy sokszor döglődök az unalomtól (igen, most vizsgaidőszakban is).
Ezért gondolkodtam rajta, hogy felvennék még egy szakot az egyetemen belül, angol + történelem tanárképzőt.
A tanulással nem lenne baj, simán menne a kettő egyszerre. Vannak ismerőseim a tanárképzőről, még hozzám képest is sokkal könnyebb dolguk van (pedig ugye az enyém se valami nagy was is das).
Na de! Heti 10 órám van közgázból, előadás + szeminárium felesben. Ha ez mellé beraknám a tanárképzőt, ez + 15 órát jelentene heti rendszerességgel. A mennyiség nem para. Az már sokkal inkább, hogy szinte biztosan lennének ütköző időpontok a két szak órái között.
Ezt hogy lehetne megoldani? Lehetőleg nem nagyon szeretnék hiányozni egyikről sem.
Sajnos az ütközést kevés helyen veszik figyelembe. Ha a kollokviumok nem katalógusosak, megoldható, hogy egyikre bemész, másikat felveteted hangra vagy jegyzetet kérsz, a gyakokból meg több időpont van amúgy is.
Én nappalin a kettőt nem merném bevállalni, vagy csak úgy, hogy nekimegyek az egyiknek, letudom a legtöbb tárgyamat 1-2. évben és 3. évben leszek gólya a másik szakomon. Más esetben inkább csak egy nappali+ egy estivel/levelezővel próbálkoznék.
Esetleg azt is csinálhatod, hogy felveszel most tanáris tárgyakat, amennyit csak be tudsz illeszteni az órarendedbe szabválként, majd miután felvételiztél, elismerteted őket és ha mázlid van, az a 3 év képzési idő is megrövidül.
És mi lenne, ha csak próbálkozásképp futnék neki? Ha menne, akkor menne, ha nem, akkor otthagyhatom bármikor a tanárképzőt úgy, hogy az nincs hatással a közgázra, nem?
Külföldi vagyok, nálunk nem fogyaszt félévi támogatást vagy mi a francot az ilyen. Nálunk nincs is támogatási agyfa#Đ. 30 éves korig ingyen megy minden.
Külföldiként hogy tudsz itt ingyen tanulni?
Magyar oktatási rendszerben az, hogy 12 félév ingyenes, az nem vonatkozik külföldi tanulókra, akik itt tanulnak?
Ha itt ingyen tanulsz, akkor az itt hogy-hogy nem fogyasztja az ingyenes félévek számát itt?
Érdekelne a rendszernek ez az aspektusa, azért kérdezem.
Köszönöm szépen, ha elmagyarázod.
Akkor miért egy magyar közoktatásos fórumon érdeklődsz? -.-
Kérdezd meg az adott egyetem adott fb csopijában vagy az adott ország fórumain, az adott ország nyelvén...
Arra nem gondoltál, hogy talán érdemben nem lehet válaszolni a kérdésedre?
Mivel itt tetted fel a kérdést, logikus azt gondolni, hogy Magyarországon, magyar rendszerben tanulsz.
Ugyanis sok magyar ajkú jön át ide tanulni a környező országokból (is).
Fogalmam sincs, hol tanulsz, de beülhetnél egy etika órára, ahol megtanítanák az alapokat. De ha egy liberális közegben mozogsz, akkor megértem a reakciódat. Csak akkor nem értem, miért vársz innen, tőlünk, a "béka se99e alól" választ.
Ha olyan jól beszélsz legalább egy idegen nyelvet (angol/német), és van kis sütnivalód, akkor valóban egy nemzetközi fórumon kérdezel rá.
De az írásod alapján messze alulmaradsz az itteni fórumozók szintje alatt.
Remélem, egyszer sikerül belefejelned a béka fenekébe, hogy felemelkedj hozzánk. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!