Molekuláris biológia vagy genetika alapszak?
Reméltem, hogy hátha vannak itt olyanok, akiknek van tapasztalata, esetleg már a szakmában van és tudna tanácsot adni.
Angliai egyetemről van szó. Mindkettő érdekelne, de egyszerűen nem tudok dönteni. Mivel ha jól tudom Magyarországon nincs ilyen alapszak, így kiírtam, hogy melyik szak milyen tárgyakat foglal magában:
Genetika
-Első évben: élettan, evolúció, molekuláris biológia, biokémia, idegtudomány, sejtbiosz, viselkedéstan.
-Második év: genomika, rákkutatás, fejlődésbiológia, evolúciós b., műszerek a genetikában, számítástechnika, választható:idegtudomány és ökológia
-utolsó év: választható tantárgyak: kutatási project, molekuláris genetika, sejtterápia, dinoszaurusztan, genetikai stabilitás, bioinformatika, innováció az orvostudományban, fehérjék, az agy funkciója
Molekuláris biológia
-Első év: biokémia, molekuláris biológia, molekuláktól a sejtekig, kísérleti biológia, mikrobák, ember és a környezet, kémia
-Második év: molekuláris biológia, sejtbiosz, a genom szabályozása, sejt metabolizmus, fehérjék, a sejtmembrán struktúrája
-Utolsó év: választható: biogén utáni genetika, project, fehérjék, glycobiológia, biokémiai betegségek, makromolekuláris felismerések, immunológia, aktualitások a mikrobiológiában.
Angliába járok suliba, tehát nekem jelenleg könnyebb dolgom van ide jelentkezni, mint egy magyar egyetemre. A két szak sokban közös, persze tudom, magában az alapképzés nem sokat ér.
Jelenleg egy egyetem előtti képzésben vagyok. Van sejtbiológiánk, genetika, gyakorlaton aminosavakat vizsgálunk chromatography, titrálás, alap anatómia, kis fizika, kémia. Ezeket mind szeretem, a genetikát és a sejtbioszt a legjobban. A tanárok nem tudnak segíteni, mert mindegyik azt ajánlja amit o tanít vagy az o számára kedvesebb.
Most szavazzunk, melyik tetszik nekünk?
Amúgy az SZTE-n úgy van, hogy a bioszon belül vannak különböző modulok (szakirány), amik között nagy az átfedés, az alapok ugyanazok, főleg első évben. Mindenkinek van biol.alapjai, molbi, bikém, genetika,.sejtbiosz stb stb de vannak 'szakirányos' választhatók. De inkább Msc-n válnak el itthon a szakirányok, sokkal differenciáltabb a tanmenet.
Amúgy én gimiben imádtam a genetikát, mindaddig,míg egyetemen nem tanultam. 🤔 Amikor már nem csak a gimis mendeli genetika volt a téma...
Én nem szeretem a mikrobioszt, meg az immunot, így magamból kiindulva genetika.
"Amúgy én gimiben imádtam a genetikát, mindaddig, míg egyetemen nem tanultam."
Én a matematikával voltam így. :D Jó, azért ez nyilván nem mindenre vonatkozik, de amikor már elment a dolog nagyon elvont funkcionálanalízis és hasonlók irányába, az nekem kicsit sok(k) volt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!