2018-ban már csak emelt szintű érettségivel lehet felvételizni egyetemekre?
Véleményem szerint nem mindig jó az eduline-t nézni, ezt is csak két link miatt teszem ide. Ott van mind a 2018-as és 2019-es követelmény. Gyorsan rapillantva nem kell egy emelt se, és sok közül lehet választani (nézz rá azért hogy pontosan mire gondoltál).
A "sima" érettségit középnek számolják el. Az, hogy kell-e neked is 5 tárgy (matek, töri, magyar, idegen nyelv, +1), azt sajnos nem tudom. Ha van kérdésed, írd meg nyugodtan akár ide, hátha tudok valamit mondani. (Idén felvételiztem, elméletileg benne vagyok még a dologban, mindössze fiatalabb vagyok mint te.)
Ha érdekel valami akkor könyedén lekéne tudnod rakni belőle egy emelt szintű érettségit :P
Pl.: Ha programozó szeretnél lenni, akkor az a minimum, hogy egy emelt infót leraksz és talán egy emelt matekot.
Nem tudom, hogy kötelező-e, de érdemes, mert mások akik ugyan oda jelentkeznek és ténylegesen érdekeltek a témában biztos lefogják.
Általában azok küszködnek az ilyenekkel akik nem igazánn tudják, hogy mit akarnak.
"Menőn hangzik a jog. Igaz semmit sem tudok róla, de csak megtanulom."
Köszönöm a válaszokat, megnyugtató, hogy még nem szigorították ennyire meg. Rögtön az érettségim után én is "kijártam" egy egyetemet, végül bölcsészként végeztem, és az élet másképp alakult, mint szerettem volna, így most,14 évvel később még egyszer nekifutnék a dolognak. Hálistennek az érdeklődésem eléggé szerteágazó, így talán, egy megfelelőbb szakkal van esély más irányba kormányozni az életem ;)
Földrajzból van középszintű érettségim, ez volt a választott ötödik tárgyam, és most informálódtam az emelt szintre jelentkezés mikéntjéről és árairól. (Elég szép summa ez a 35.000 egy érettségiért).
Mivel már nincs kikkel együtt készülnöm, esetleg ajánlotok valamit? Facebook csoportot, segédletet, oldalt? Vagy elég, ha megveszem az emelt érettségis tankönyveket?
Mivel két tárgyat kell választani, és a matekom egy kegyelem kettes (soha életemben nem voltam jó belőle, és nem is vágyom ezen javítani, örülök, hogy már nem kell vele vesződnöm), maradnak a felsorolt egyéb lehetőségek. Biológia esetleg? Közép- vagy emelt szinten javasolnátok annak, aki csak két évig tanulta kicsit több, mint 15 évvel ezelőtt? Bevallom, nem mozgok túl otthonosan benne, de a fizikánál még mindig testhezállóbbnak érzem. Én egy középszinttel gondolnék megpróbálkozni, de fogalmam sincs, mennyire szokott durva verseny menni a földtudományi szakok levelező képzésein, szar lenne pár ponttal lecsúszni...
A jelentkezésről még annyit kérdeznék, hogy a weblapokon e-felvételit emlegetnek, de régen létezett papír alapú jelentkezési lap is, meg felvételi könyv az egyetemekkel és szakokkal. Ez a lehetőség már nincs?
Nem hiszem, hogy nagy verseny lenne a földtudományi szakra. Én földrajzból az emeltet ajánlanám, bioszból teljesen feleslegesen szívatnád magad egy emelttel. A fizika szerintem hasznosabb lenne, bár írtad, hogy nem szereted. Pedig abból egy közép szerintem nem nehéz. A ponthatár abszolút alacsony ELTE-n (320), Miskolcon még alacsonyabb 284, ezekhez nem kellenek emelt érettségik...
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
Szegeden is csak 286, ezt gyakorlatilag bárki el tudja érni. Milyen jegyeid voltak (utolsó két tanult év: magyar/töri/matek/nyelv/termtud)? Ha van érettségid, szinte kizárt, hogy ne legyen ennyi pontod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!