Lehet úgy jogászként dolgozni, hogy az ember el tudjon számolni a lelkiismeretével?
Hát én még becsületes jogászt nem láttam, de remélem, hogy azért létezik! :)
Bár szerintem az egyetemi szenvedések eléggé kiégetté vagy/és pénz orientálttá teszik az embert, mire elvégzi. (De nyilván mindenki arra hajt, hogy megtérüljön neki a befektetése, szenvedése.)
A jogász pálya pont és alapvetően nem a lelkiismeretről szól, hanem arról, hogy fölöttébb bonyolult, apró betűs, a "köznép" számára érthetetlen, furmányos szerződések, jogi kiskapuk révén a megbízónak a lehető legjobb végeredményt produkálja.
Persze, lehet védeni a delikvenst, hogy az jogszerűen kapja meg a büntetését, de ez nem vigasztalja pl. azt az anyát, akinek mondjuk a gyermekét hidegvérrel megölte miután megerőszakolta.
Igen, kifoghat egy nyugis állást valami tanácsadói székben, de előbb-utóbb tuti lesz olyan eset is, ami felvet majd bizonyos morális kérdéseket.
Szóval én azt mondom, aki túl lelkiismeretes, az nehezebben fog meggazdagodni jogi úton.
Kérdező!
Válassz ketté 2 dolgot:
Hivatást és a megélhetést!
Én a - szakvizsgához kellő - joggyakorlatomat elég sok helyről szedtem össze.
voltam ügyvédjelölt, közjegyzőjelölt és végrehajtójelölt is, de dolgoztam a közigben jogtanácsos keze alatt is.
Kb. mindehol ugyanazt láttam:
Megalkuvást.
Saját magaddal, az éppen aktuális szakmai lehetőségeiddel.
Persze, ki lehet fogni nagyon jó helyet - mint pl. írta itt az egyik jogtanácsos kolléga - ahol nem kell olyan döntéseket hozni, amik miatt meghasonlasz önmagaddal a végén.
De a legtöbb esetben bizony mérlegre kell tenni a szakmai tisztességet.
Ugyanakkor egy nagyon fontos dolog: jogászként a a BECSÜLETBE meg a TISZTESSÉGBE sokkal többnek kell beleférnie, mint egy átlagember számára.
Mert ez a szakma ilyen.
De a dolog igazi lényege, hogy Neked mi az ami még belefér a becsületes munkavégzésbe, amitől még nyugodtan alszol.
Ahol pl. ügyvédjelölt voltam, a (volt) főnököm nem vállalt nemi erkölcs elleni bűncselekményeket.
Neki ez lelkiismereti kérdés volt.
Aztán mégis jött valaki ilyen üggyel (szexuális erőszak - a vádlottat kellett védeni).
Én - a főnököm engedélyével - vállaltam az ügyet.
Megnyertem. Felmentették a vádlottat.
Mindenki jól járt.
Én szereztem egy hosszú távú ügyfelet, a főnököm meg nyugodtan alszik továbbra is.
Ha ennyire lelkizel, Kérdező, akkor ne a jogi pályán akarj érvényesülni.
Igen, alapesetben semmi olyat nem kell tenni, ami olyan nagyon lelkiismereti válságot okozhatna.
Hangsúlyozom Alapesetben.
És egyébként is, ez nagyon egyénfüggő, hogy kinek mi a tisztességes és becsületes.
De ha azt várja tőled a munkáltató pl. hogy találj jogi okot valaki kirúgására, mert neki nem szimpatikus valami miatt.....akkor bizony nyelsz egy nagyot és teszed a dolgod.
És félre teszed az erkölcsöt, a tisztességet, meg ilyeneket....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!