Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » BME és Miskolci egyetem?...

BME és Miskolci egyetem? Vélemények?

Figyelt kérdés

Nem szembe kellene egymással állítani a kettőt, tudom hogy a BME "profibb". A véleményetekre lennék kíváncsi a két egyetemmel kapcsolatban.

Elsősorban gépész és a mechatronika szak szempontjából érdekelne.

2017. okt. 27. 19:44
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom pontosan mit értesz a vélemény alatt, ha nem szembeállítást, mert valami alapján mégiscsak el kell mondani a tulajdonságaikat, de azért remélem hasznos leszek.

A BME-re járok, gépész karra, de nem ezekre a szakokra. A BME nehéz, sokat követelnek, sokszor keveset adnak le, nagy a létszám, így könnyű szívvel faragnak le belőle, mindennapos a csúszás. Viszont ez részben azért is van, mert van egy jó kis társasági élet, könnyen elcsábítja a gólyákat, és így kisebb hangsúlyt kap az egyszeri egyetemista életében a megfelelő felkészülés. Munkát nagyon könnyű találni, akár már diploma előtt, sokan inkább bevállalnak egy év csúszást, mert annyira hamar, és olyan jó fizetéssel kapnak munkát. Mechatronikán átlagban elhivatottabbak a diákok, míg gépészen sokan vannak akik igazából kezdetben céltalanok, és csak élnek bele a világba mechatronikán ez kevésbé jellemző, ők -más szakon lévőknek legalábbis ezt mondják- a "bezzegmechatronikusok". A későbbi években (szakosodás környékére) ez kiegyenlítődik, a gépészek is jobban megtalálják a motivációt (vagy kihullanak), a mechatronikusok közt is lentebb hagy a lelkesedés.

A miskolci egyetem ezzel szemben sokkal inkább hallgatóközpontú, oda kevesebb tehetséges diák felvételizik, aminek két következménye van. Egyik részről a "világba beleélős típusok" nem hullanak ki, ami az átlagszínvonalat ronthatja. Másrészről viszont az egyetem mindenkit felkarol, akit egy kicsit is tehetségesnek lát, ezáltal ott egy olyan diák is könnyen kutatásban vagy egyéb különleges dologban vehet részt, aki a BME-n az átlagkategóriában próbálná átküzdeni magát a tárgyakon, ami mellé még hülye lenne plusz dolgot bevállalni.

Illetve ott a közösségformáló tevékenység is átfogóbb, viszont ahhoz, hogy beletartozz, jóformán minden buliban részt kell venned.

(Ezeket az infókat közvetve, ismerősön keresztül tudom)

2017. okt. 28. 23:19
 2/4 A kérdező kommentje:
Nagyon hasznos volt, köszönöm!
2017. okt. 29. 21:18
 3/4 anonim válasza:
100%

Nem teljesen értek egyet az első hozzászólóval. Idén fogok diplomázni itt Miskolcon a gépész karon. Egy csöppet sem igaz, az hogy könnyebb bent maradni.

Úgyanúgy ki*asznak innen ha nem tanulsz, nem készülsz a vizsgákra - órákra. Ez tanár függő, ahogy a BME-n is biztosan vannak olyan tanárok akik nem veszik komolyan az egyetem oktatási rendszerét, úgy a miskolci egyetemen is vannak ilyen tanárok. De erre pont az ellenkezője is igaz, bőven vannak itt is szívatós tanárok, akiknél nagyon nehéz boldogulni. Vannak ismerőseim a mechatronika szakon és szerintem itt a mechatrós szak még nehezebb is mint a gépész szakirány.

Ha most kellene döntenem akkor inkább az alapján döntenék, hogy hol tudok jobb körülmények között élni. Pl Budapesten egy albérletben, vagy inkább Miskolcon egy koliban. Sajnos Miskolc nagyon kicsi város, a közösségi élet ebből a szempontból lehet, hogy jobb. De ha az egyetemen kívül is szeretnél valamit kezdeni pl más-más bulikba járni, vagy bármi más hobbid van amihez Budapesten több lehetőséged van akkor inkább a BME.

Ezzel egyet értek:

"Illetve ott a közösségformáló tevékenység is átfogóbb, viszont ahhoz, hogy beletartozz, jóformán minden buliban részt kell venned."

2017. nov. 4. 20:03
 4/4 anonim válasza:

Miskolcon végeztem okleveles gépészmérnökként bő egy évtizede. Ezt a ponthatáros dolgot soha nem értettem. Mi 400-an kezdtünk és 30-an végeztünk időre. A 10% aki miatt olyan általánosságban a ponthatár, már az első zárthelyiknél feladták, mert belátták, hogy esélyük sincs elvégezni a szakot.

Budapesten dolgoztam pár évet több multinál és többször is interjúztattam/vizsgáztattam BME-s diákokat. Hogy is mondjam (azaz írjam), igencsak megdöbbentem: 10 jelöltböl 2-t tudtam felvenni, mert a többi nem tudott egy normális műszaki rajzot összehozni 2-3 óra alatt! A feladat az volt, hogy már korábban legyárott ülékeket dokumentáljon le a jelölt (egyébként a felvett két gyakornoktól se voltam elájulva, sok hiányosságuk volt). Szóval azt észrevettem, hogy a BME se a régi sokat esett ott (is) a szinvonal, gondolom a BSc/MSc-s agyrém rendszer ott is elrontott mindent. Igazából a Közlek karon lehet a legjobban ezt észrevenni: nincs szigorlat (minek is) és sokkal többen végzik el a szakot (közlekedésmérnök, járműmérnök) mint korábban.

2017. nov. 4. 22:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!