Milyen nehézségekkel jár a levelező rendszerben való tanulás?
Szia.
Én most kezdtem az egyetemet levelezőin. Soha nem jártam nappalira.
A tananyag tömbösítve van. Van körülbelül tantárgyanként olyan ~20 óránk. Ebbe a 20 órába sűrítik bele a fél éves anyagot, tehát mindenképpen többet kell tanulnod otthon.
Nekünk szabadon választott tantárgyakat nem lehet felvenni. (ezt egyeteme válogatja szerintem)
Péntekenként 11-12 óránk van, szombatonként azt hiszem 7-8.
Átlagosan 2 hetente kell nekünk járni. (félévenként 8 alkalom.)
A hátulütője, hogy nem kaphatsz ösztöndíjat.
Én egyébként úgy hallottam, hogy levelezőn kevesebb *hülyeséget*, tanítanak/várnak el, mint a nappalisoknál. Bár érthető, hiszen kevesebb is az ott töltött idő. :D
Én a BSc-t nappalin csináltam és most munka mellett az MSc-t hajtom szeptember óta. Inkább azoknak való a levelező akiknek kevesebb az idejük és még tanulni szeretnének de ezt nappalin nem engedhetik meg. Az első jól felvázolta, kevesebb óra kicsivel kevesebb anyagot is várnak el, illetve a levelezős hallgatók kb. 95%-a dolgozik mellette főállásban amit az oktatók is tudnak. Nekem most sokkal lazábbnak tűnik a dolog de ez csak amiatt lehet, mert alapképzésen sok szaknál a szórásra mennek rá, mesternél meg már csúszás nélkül max fél-egy év késéssel de végzel.
Az, hogy csak a fővárosban nincsen nappali rendszerben még ne tántorítson el, nyilván a Te döntésed melyik éri meg jobban, Bp-re felutazni aztán haza 2-2 órákat utazva vagy vidéken albérlet/koliban 15-20 percre az iskolától minden héten hétfőtől csütörtök vagy péntekig.
Előny:
- kevesebbet kell bent lenni
- mellette dolgozhatsz teljes állásban is akár
- vagy elvégezhetsz egy másik képzést is
Hátrány:
- nincsenek igazi diákkedvezmények
- nem dolgozhatsz diákmunkásként
- nincsenek ösztöndíjak
- fixek a kontaktórák, amikre be kell járni (és ez sulinként, szakonként változó, az egyik ismerősöm minden hétfőn kell, hogy bemenjen és akkor 8-20 között ott van, másnak viszont hétvégén van és nem is minden héten stb.)
- ehhez kapcsolódóan: össze kell tudni egyeztetni a munkahelyeddel, mivel nem biztos, hogy mindenhol tolerálják a hétköznapi rendszeres kimaradásokat
- kevesebb gyakorlati tanulást tartalmaz a képzés
- egyéni vélemény: a pályaszocializáció is nehezebb szerintem, mert nem vagy napi szinten kontaktban a szaktársaiddal, akik leendő kollégáid lesznek, a tanárokkal, szóval nehezebb a kapcsolatépítés
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!