Mérnök vagy közgazdász?
10-es vagyok és el kéne döntenem, hogy mi szeretnék lenni még a fakultáció-választás előtt. Nagyon szeretem a matekot, szóval ez lesz az egyik. Olyan szakot szeretnék választani, ami a jövőben is keresett lesz remélhetőleg. Leginkább egyedül szeretek dolgozni és nem annyira szeretek előadni/szerepelni.
Eddig ezeket a szakokat nézegettem:
-alkalmazott közgazdaságtan
-pénzügy-számvitel
-villamosmérnök
-gépészmérnök
-talán még gazdaságinformatikus, de eddig még sosem tanultam programozni
Szerintetek hogyan tudnám eldönteni melyik érdekelne jobban, milyem lehetőségeim vannak?
15/l
Szia! Amiket itt leírtál, azok mind keresettek lesznek szerintem később is. Szóval azt válaszd, ami jobban érdekel.
Persze nem könnyű ezt ennyi idősen átlátni. Mindegyik melónak van ezer ága-boga.
Ami miatt a mérnöki pályát javasolnám:
- sok mérnök végzettségű ember dolgozik a pénzügyi szférában (számolós munkakörökben), de közgazdász mérnöki munkakörben nem nagyon
- ha elvégeztél egy mérnöki szakot, levelezőn végezhetsz később gazdasági szakot, akar munka mellett is, fordítva szerintem nem nagyon működne
- lányként válogathatsz a fiúk között a műszaki szakokon ;)
Szóval ha nem tudod biztosan, hogy a pénzügyi világ érdekel, akkor orientálódj a mérnöki szakok felé egyelőre. Később még változhat ez persze.
De szerencsés vagy h szereted a matekot és jól is megy.
Szerintem egy mérnöki pálya a legjobb választás, gazdasági szakot utána is el lehet végezni, ( egy mérnöknek is kell közgazdaságtant tanulnia).
Nagyon sokan mennek úgy egyetemre, hogy nem tudnak programozni, nem szokott hátrány lenni. Nem is elvárás! Majd "ott megtanulod".
Szerintem a legjobb választás a villamosmérnök, az egy nagyon dinamikusan fejlődő, és rendkívül szerteágazó terület. És nincs is belőle annyi, mint gépészből.
Egy biztos egy fizika fakttal nem lősz mellé bármerre is mész!!!
Bár nem a kérdésre válasz, de a csapatmunka és előadás/szereplés készségeidet is hasznos ha fejleszted.
Mérnök mesterszakosként a mérnök álláshírdetéseket nézegetve szinte mindegyik elvárja, hogy egy "dinamikus, fiatalos csapat" tagjaként dolgozz, ne pedig egyedül, izolálva. A szereplés, előadás rész meg akár egy állásinterjúnál is jól jön, arról nem is beszélve, hogy lehet, hogy te vagy a legjobb munkaerő, de ha rosszul adod elő magad a 'főnökség' előtt, nem te fogod megkapni az előléptetést, fizetésemelést.
Már a kérdés is rossz.
"Mérnök vagy közgazdász?"
Helyesen: Mérnök ÉS közgazdász!
Végezz el egy villamos/gépész/gazdinfó/mérnökinfó szakot, aztán levelezőn, munka mellett csinálj egy üzleti/gazdasági szakot.
Ha komolyabb céljaid vannak, mind a technológiai, mind a menedzsment szemléletre szükséged lesz.
Fakultáción matek a tuti, de a fizika is jó. Angolul természetesen nagyon jól meg kell tanulnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!