Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Egyetemen a kötelezeően...

Egyetemen a kötelezeően választható tárgyak közül mennyit érdemes felvenni egy félévben?

Figyelt kérdés

Most leszek elsőéves egyetemista és a tárgyfelvétel pénteken indul meg nálunk. Azt tudom már, hogy 10 kötelező tantárgyam lesz (ebből 2 szeminárium), továbbá a Neptunom a "beiratkozás" után közel 40(!!!) kötelezően választható tantárgyat is felhozott. Az biztos, hogy mindegyiket nem fogom választani, de az érdekelne, hogy egy félévre kb. mennyi szabadon választhatót lenne érdemes felvenni?

(Én olyan max 5-re gondoltam)

2017. aug. 30. 16:33
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Dehogy is... Semmi tajekoztatot nem olvastal a kepzesrol? A jogi szakokat nem ismerem ezert nem akarok hulyeseget mondani de max 12 kredit kell szabadon valasztott
2017. aug. 30. 18:03
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Olvass el egy mintatantervet...

[link]

2017. aug. 30. 18:09
 13/17 anonim ***** válasza:
22%

Azt nem értem, miért kellene már most szabvált felvenni. Még fogalmad sincs, melyik mit takar, mi fog érdekelni, mi kell lesz jó egy esetleges Ma/Msc felvételi előtt infóbővítésre, stb.

Simán megcsináltam az utolsó másfél évben, és olyanokat vettem fel, aminek haszna volt, nem ami olcsó kredit, mert be se kell járni...

2017. aug. 30. 19:04
 14/17 anonim ***** válasza:
85%
Utolsó, a kérdés a kötelezően választható tantárgyakról szól.
2017. aug. 30. 19:06
 15/17 anonim ***** válasza:
90%

A kötelezően választható tárgyak azt jelentik, hogy ahogy te is írtad 40 közül kell valamennyit megcsinálni, ezzel a mintatanterv rendelkezik. Viszont te választhatod meg ezeket. Bármikor teljesíthetőek viszont, nincsen ajánlott félév.

Én a helyedben nem vennék fel most, mert általában nem árt némi előzetes tudás ezen tárgyak teljesítéséhez.

2017. aug. 30. 19:20
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nem írnak ezekhez a tárgyakhoz ajánlott félévet? A kötelezően választott, vagyis elektív tárgyakról azt kell tudni, hogy kötelező belőlük a diplomához teljesíteni egy megadott kreditszámot. Az én szakomon pl. 54 ez a szám, csakhogy a szakdolgozatért adnak 20-at, így 34 kreditet kell felvett tantárgyként megcsinálni. Neked ez szerintem valamivel kevesebb, mert rövidebb a képzésed, de nem sokkal. Arra érdemes figyelni, hogy ne maradjon az utolsó évekre mindegyik elektív kredited, mert olyan túlzsúfolt órarended lesz, hogy ihaj. Tehát érdemes elosztva, minden félévben felvenni elektív tárgyakat. Érdemes aszerint választani, hogy érdekel-e, és hogy hányadik félévre ajánlják (nálunk ezt kiírja a Neptun. Továbbá nálunk van egy csomó elektív, aminek előfeltétele valamelyik kötelező tárgy, így garantálva, hogy ne olyanok üljenek be rá, akiknek megtetszett a neve, de nincs hozzá semmi szükséges alaptudásuk.) Szerintem ennek jogon is így kell lennie. Átlagosan úgy érdemes órarendet összeállítani, hogy 30 körül legyen a kreditjeid száma egy félévre. Ha sok köteleződ van, ez általában 1-2 elektívet jelent. A fakultatívakból (szab. választott) kevesebb kredit kell, de azokból is meg kell lennie a diplomához egy meghatározott mennyiségnek.

2017. aug. 31. 12:11
 17/17 anonim ***** válasza:
88%
14, aha, aztán meg már a kérdés is szabvál, komment is...
2017. aug. 31. 17:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!