Ha elkezdeném tanulni a filozófiát?

Figyelt kérdés
Az iskolámban megkérdeztem, és elméletileg az én osztályom nem fog filozófiát tanulni sajnos. Viszont engem nagyon érdekelne, s ha otthon is, de ugyanugy beleneznek, mintha a suliba tennenk. A problema az, hogy nem tudom hogy lassak neki? milyen konyveket vegyek meg? mit erdemes kezdesnek olvasni? mit kene tennem ha nem hajlandoak filozofiat tartani a suliban? (bocsanat a borzalmas gepelesert, csak telefonrol irok)

2017. aug. 24. 13:46
 1/6 anonim ***** válasza:

Én keresnék használt gimis filozófia könyvet kezdetben megvásárlás céljából. ( hűha, ez szép magyar mondat lett.)

Beiratkoznék a városi könyvtárba, itt biztos segít a könyvtáros.

Ha van rá lehetőség, akkor benéznék egy filozófiai tanszékre :)

2017. aug. 24. 14:30
 2/6 A kérdező kommentje:
koszonom! :)
2017. aug. 24. 14:32
 3/6 anonim ***** válasza:

Igaz ez egyetemi szintű, de egy év múlva már te is az leszel, szóval nyugodtan elolvashatod a tanszéken közzétett tananyagokat.

[link]

2017. aug. 24. 15:25
 4/6 anonim válasza:

Kedves Fiatalember!

Kedves "Kérdező"!

Az ember élőlény, így rá is az Élet legfőbb parancsa érvényes - az élet folytatódni akar, fenn akar maradni. Ennek az emberi világban az erkölcs a legfőbb feltétele, ennek hiánya pedig végzetes lenne számunkra.

Az erkölcs az ember megjelenésével jött létre, mert az állatok, mivel nem volt, nincs elég eszük a csaláshoz, az élvezetek hamis úton, a könnyebb úton való megszerzéséhez, szóval az állatok még maradéktalanul igyekeztek teljesíteni a létfenntartó ösztöneik parancsait. Nem is volt gond, burjánzott az élet, millió fajjal.

Az ember azonban a sokszorosan nagyobb eszével képes a csalásra, így sokkal könnyebben meg tudja szerezni az evolúciós jutalmazó érzéseket anélkül is, hogy teljesíteni cserébe az evolúciós, az ösztönök által sugallt tennivalókat az élet fennmaradása érdekében. Ez viszont veszélyezteti az emberi élet, az élet fennmaradását.

Így jött létre szerintem a lelkiismeret, amely már emberi nyelven, emberi gondolatokkal közli velünk, mi a helyes út, a helyes, erkölcsös viselkedés.

Ezzel a küzdelemmel, ezzel az önmagunk opportunista, hedonista természetével folytatott küzdelemmel foglalkozik az erkölcsfilozófia, és az egész filozófia lényege végülis ez.

A biológiában már egyértelműen az evolúciós szemléletű biológia, vagyis az evolúciós biológia a zászlóshajó, a lélektanban van ugyan ún. evolúciós pszichológia, de szerintem eddig nem voltak képesek az élet fennmaradása érdekei szempontjából megfogalmazni a lélektant, így csak divatból hívják ezt az ágat így.

A filozófiában én vezettem be az evolúciós szemléletet, az evolúciós filozófiát, ez a címe is az erről szóló írásomnak.

Szerintem minél jobban tanulj meg angolul, mert úgy tudod követni a világ legjobb műhelyeiben a filozófusok eredményeit online, szinte szinkronban a legfrissebb eredményekkel. Ajánlom Candice A. Vogler, Jonathan Haidt, Barbara Reitter stb. műveit, ha az élvonalat akarod nyomon követni, akkor a "boldogság-kutatással", az "élet értelme" kutatását, angolul a "Virtue, happiness and the mean of life" projectet keresd, bár azt hiszem, van magyar facebook-oldaluk is. A Harvardon is folyik boldogság-kutatás, és még jó pár helyen. A régi nagyok közül szerintem Epikurosz, Szókratész, Platón, Arisztotelész, aztán egy csomó keresztény középkori gondolkodó, később Kant, J. P. Sartre, Darwin, Lorenz, Dawkins, én nagyra tartom Török Tibort, olvasd el feltétlenül "A vallás és az erkölcs mint evolúciós alkalmazkodás" c. tanulmányát, a neten előjön egy pillanat alatt, (őket az evolúciós ismeretek miatt, amelyek nélkülözhetetlenek), stb. Még rengeteg nevet illenék ideírnom, de egyrészt a memóriám nagyon romlik, és a nevek pont juszt is akkor nem jutnak eszembe, mikir kellene, hanem öt perc múlva, mikor már késő...

Az ún. filozófia túlnyomó többsége hablaty, a sok mellébeszéléssel akarják, akarták elkendőzni a nagyeszűek, hogy nem értik igazán a lényeget, és így egymás szövegeit utánozzák, másolják, majmolják, ez ma a filozófia. A filozófusok is csak emberek, és erkölcsből nem képesek példát adni, holott ez lenne a lényeg. Vagy legalább leírni a lényeget, az önmagunkkal való küzdelmet, mert ez, az erkölcs, az önmagunk rosszra vivő csábításai elleni küzdelmünk, ez az emberi élet lényege. Hiszen az erkölcs segíti a legjobban az emberi világban az élet fennmaradását, az erkölcstelenség pedig a halálunkat okozza.

Ezt ajánlom legjobb szívvel. Angolul nagyon tanulj, annak készséggé kell válnia.

Üdv. H. L.

2017. aug. 25. 11:50
 5/6 anonim ***** válasza:

"Az ún. filozófia túlnyomó többsége hablaty, a sok mellébeszéléssel akarják, akarták elkendőzni a nagyeszűek, hogy nem értik igazán a lényeget, és így egymás szövegeit utánozzák, másolják, majmolják, ez ma a filozófia."

Negyes valaszolo, ezzel a mondattal fogtal meg. Nagyon kevesen latjak ezt igy a filozofiaval foglalkozok kozul. Utana fogok nezni az ajanlasaidnak.

2017. aug. 25. 17:58
 6/6 anonim válasza:
Olvasd el Szent Ágoston Vallomásait.
2017. aug. 31. 07:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!