Az orvosin mennyi idő után engednek boncolni?
Boncolni tetemet már fogsz első évben, de azok tartósítottak. És "felvágni" sem te fogod, max kapirgálni. Aztán harmadéven jön a patkó, ott már látni fogsz friss elhunytat is.
Műtétet meg akár már első év végén nyári gyakon, attól függ hová mész.
A "felkészülés" nálunk olyan volt, hogy a tetemek bezsákozva ott voltak már félév eleje óta a boncteremben, de először úgyis csak csontokkal foglalkoztunk, amik egy ládában voltak. És szépen megszoktuk, hogy ott van mellettünk pár tetem. Aztán amikor először kicsomagoltuk az persze kicsit azért erős volt, főleg az arcát látva, szemébe nézve. De pikk-pakk meg lehet szokni szerintem, és az sem igazán jelentett gondot, hogy az ebédről beszélgessünk fölötte pár órával később.
Nálunk Debrecenben maga a boncolás (tehát hogy szikével dolgozol) nem volt kötelező, de valakinek meg kellett csinálni a csoportból, de mindig vannak vállalkozó szellemű emberek, akik ezt szeretik. Akik meg nem akarnak effektíven dolgozni, azoknak nem volt muszáj. Ettől függetlenül jó ha dolgozol órán, mert könnyebben megtanulod a dolgokat, de legalább legyél végig a tetem közelében és figyeld mit csinálnak a többiek.
2-es voltam
Szintén Debrecenben tanulok, igazából csak a formalin fogod érezni. Hogy has közel hajolsz, akkor torkodat, szemedet marja.
Nálunk a gyakvezér megkövetelte, hogy mindenki boncoljon kicsit, legalább is nézegesse a tetemeket és legyen kesztyű rajta (~ne a sarokban ülj és unatkozz). Az egyes témakörök végén gyakorlati vizsgázni kell, így érdemes is folyamatosan gyakorolni :D
Én még annyit hozzátennék, hogy itt nálunk Debrecenben - bár biztos van ilyen máshol is - miután anatómiaból levizsgáztál másodévben, lehetőség van felvenni egy boncolós tárgyat (4-es, 5-ös érdemjegy esetén). Ott teljesen önállóan vagy a társaddal boncoltok, lehet vállalni kisebb nagyobb részeket, azt félév alatt befejezni és leosztályozzák.
Én már rengeteg műtétre bementem, igazából menni kell, hogy téged ez érdekel és ha az adott kórház igazgatósága megadja az engedélyt, akkor szinte bárhova bemehetsz előzetes egyeztetés mellett. Csak igazolni kell, hogy orvosnak tanulsz, mesélték, hogy volt olyan aki csak úgy be akart menni mindenféle papír nélkül. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!