Tanuljak pszichológusnak vagy inkább rendőrnek?
Szia! :)
Én nem rég kezdtem pszichót hallgatni az egyetemen, szívesen mesélek ha gondolod.
A pszichóra nem könyű bejutni hiszen bőven 420 fölött áll az államilag előírt ponthatár. Így elég eltökéltnek kell lenned, hogy bejuthass. Ettől függetlenül így is vannak bőven hobbi-egyetemisták ezen a szakon is.
Pszichóra nincs alkalmssági, szimplán csak a pontjaid számítanak, ellenben a rendőrtisztivel (felteszem rendőrtisztiben gondolkodol), ahol viszonlag kemény alkalmasságin kell megfelelni.
Rendőrtiszeket, ha jól tudom, csak a NKE-n képeznek (lehet, hogy tévedek nem vagyok képbe). Pszichológusokat 6 egyetemen, ami mind más stílusú (van ahol a szivatásra mennek rá és előbb-utóbb egyer inkább kénytelen vagy, puskázni, de ha más nem a vizsga kérdéseket tanulni; van ahol inkább ilyen értsd meg az embert legyél te az új bölcs szókratész; van ahol inkább lelkesítés, hogy csináld ez nagyon jó, tehetséges vagy és gyakorlatilag folyamatosan nyomnak téged előre...).
A rendőrtiszti, ha jól tudom csupán 3-5 év.
A pszichó a legszerencsésebb esetben is 7év de általában olyan 10 körül van a dolog (BA 3 év, ami után egy kizárólag a tovább tanulásra fejlogosító diplomát kapsz; MA 2 év, utána szakképzés+"kiképzés").
A rendőri munka kb.: 3 területből áll: rendfenttartás, nyomozás illetve bűn megelőzés, nyilván ezen belül sok-féle dolgot lehet csinálni, de igazából a kérdés, az, hogy mennyire nagyban játszik a bűnöző, vagy, hogy egy békés felvonulást biztosítását szervezed, vagy egy tüntetés leverését, esetleg elmeséled, az iskolásoknak, hogy miért rossz drogozni.
A pszichológusi munka elég durván szerteágazó, nagyon mást csinál minden pszichológus: van a klasszikus kanapés Freud bácsis történet, amit mindenki ismer; van egy ehhez hasonló kórházi verzió, ahol általában tényleg (biológialiag/fizikailag) sérült/beteg embereknek segítesz; van egy nevelési tanácsadós, iskolai "Pistika ne szójjá be Júcsi néninek, ne drogozzá, használj ószert" történet; van egy válalati szervezői történet: itt cégeknél dolgozó embereket kovácsolsz egységbe (csapatépító TRÉning), a meritokrácia révén alulról magas beosztásba jutó embereknek segítesz megtanulni, hogyan legyenek jó főnökök (és mellesleg egész jól megszeded magad); vagy kutatod, az emberi társas viselkedést, és különböző cégeknek kormányoknak próbálsz segíteni, miért (vagy miért nem jobban) utálják az ubungaiak a pirézeket; esetleg az előzőhöz szorosan kapcsolódóan rekrámokat segítesz tervezni, és megakadályozod, hogy Szulák Andi helyett Pocak legyen az új reklám arc; esetleg kutatod, hogy az emberek hogyan olvasank, alszanak és hogyan (nem) működik az agy ezek közben, mellette oktatsz vagy kutatod a mesterséges intelligenciát (a Microsoftnál jól pénzért, az MTA-n díszdoktoriért). Ezek csak a legfőbb dolgok és akkor még nem beszéltem a párkapcsolati, vagy szexuálos részről.
A pszichón, sokan mondanak sok mindent, de azok a tanárok illetve jövendő kollégák, akik engem inspirálnak általában azt szokták mondani, hogy akkor célszerű pszichóra menni, ha szereted az embereket vagy ha szeretnéd megismerni (és tovább kutatni) a gondolkodás, (megismerés, olvasás..) folyamatát, egy a filozófiától kicsit egzaktabb, de jóval szűkebb résen át.
Annyit tennék, hozzá, hogyha téged, inkább a rendőri dolog érdekel és az vonz, akkor legyél rendőr. A rendőri egy biztos munka, viszonylag korai nyugdíjjal. Másrészt, a pszichóval mégha egy jó egyetemre is jársz igen sokat kell kínlódni, hogy a végén, te ténylegesen pszichlógus lehess.
Az affinitásodat az emberekhez pedig rendőrként is kitudod használni: kihalgatáson, tanuvallomás felvételekor stb.
Remélem, egy kicsit tudtam segíteni, ha szeretnél, írj nyugodtan privátot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!