Latin házihoz kellene segítség?
Szia :)
Nem kell megijedned. Ez egy nagyon egyszerű házi feladat.
Ezek a dologok, ugyanis benne vannak a latin szótárban. Neked most főnevekre (fn. a szótári rövidítés dölt betűkkel közvetlenül a szó után) kell koncentrálnod (ez a "mi?" kérdésre válaszóló szavak).
A latin szótárban minden főnév, így szerepel:
[szó], [birtokos avagy genitivus] [nyelvtani nem rövidítve]
Azaz:
poeta, -ae m. (de lehet, hogy "poeta, poetae, m." lesz ott)
Ha nincs benne a szótáradban akkor próbáld a Tinta kiadó féle online szótárat ( [link]
A birtokos, avagy latinul genitivus, nagyon fontos, mert ebből derül ki, hogy hogyan kell ragozni a szót (van egy-két rendhagyó), ezért szinte minden latin szótárban megvan. Ha az egészet le kell írnod, és csak kötőjellel szerepel (pl.: circus, -i m.), akkor le kell vágni a végződést és hozzáilleszteni a szótőhöz a birtokos eset végződését (ergó circus->circ-us->circ+i=>circi, tehát az -us véget levágtam a circus-ról és beraktam, az "-i"-t amit a szótár írt birtokosnak).
A "betűjel", az a nyelvtani nem rövídítve lesz: m.=masculinus=hímnem; f.=femininus=nőnem; n.=neutrum=semlegesnem
Ha kell még latinban segítség, írj nyugodtan (akár te is kedves olvasó) ;)
#1-es vagyok, a szótár linkjét rosszul küldte el, heylesen:
"Latin házihoz kellene segítség?"
Kösz, nekem nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!