Mit gondoltok a mai magyar egészségügyről? Megéri orvosnak tanulni Magyarországon, ha nem szeretnék később külföldre menni?
"De szerény véleményem szerint nincs annál nagyobb "jutalom" mint mikor a beteg, akit kezeltél felépül és mosollyal hagyja el a kórházat. Én ezért csinálom, magasról teszek arra hogy "megéri-e"."
Ez egy elég romantikus elképzelés, de a hétköznapok valósága ettől messze áll. Mikor a beteg egy szívinfarktus után naponta többször jár ki cigizni még a kórházban is, vagy mikor már tönkrement a mája, de csak tovább issza a töményet napi rendszerességgel, akkor senki sem fog mosolyogni a végén. Ez a magyar valóság. Meg mikor te hiába teszel meg mindent, akkor is lesz valami, amivel ő nem elégedett, hiába nem lehet mindent alátolni.
A másik pedig, hogy amennyiben nem csak a munkádnak akarsz élni, hanem esetleg családot is szeretnél, akkor hamar rájössz, hogy 150-200 ezer maximum kiindulásnak jó, abból pedig nem lesz magánélet, ha 2-3 műszakot vállalsz, hogy több legyen. És lehet itt jönni azzal, hogy "ebben az országban mindenki ennyiből él, mégis megoldják", de a többség nem kb. 25 évesen kezd el egyáltalán dolgozni (más szakokon már az egyetem mellett van rá lehetőség, orvosi mellett nem lehet), másrészt mégis milyen munkát értékelnél akkor többre anyagiakban, mint azt, aki karbantartja az egészségedet, hogy tudj élni és dolgozni, vagy megszüleszti majd meggyógyítja a gyerekedet?
Én már a képzés végefelé járok, és őszintén szólva mindig elgondolkozom, hogy megéri-e, mikor valakitől azt hallom, hogy egy gyorsabban és valószínűleg könnyebben elvégezhető szakmával másfél-kétszer annyit kap kezdőként, mint én fogok majd...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!