Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » ELTE-IK-ról írnátok bővebb...

ELTE-IK-ról írnátok bővebb véleményt? Elsősorban azok válaszát várom, akik oda járnak/jártak!

Figyelt kérdés
Mennyire nehéz belerázódni, milyen a gólyatábor, hány órátok van egy nap, mennyi szabadidőtök marad a tanulás mellett, mennyire szivatósok a tanárok, mennyire érdekesek az előadások, milyen gyakran vannak zh-k, mennyire stresszes egy vizsgaidőszak, suli mellett mikortól lehet dolgozni a szakmában, kezdőként, illetve több éves tapasztalattal kb. mennyi a fizetés? Elsősorban ezekre lennék kíváncsi :) "oda ne menj" típusú és egyéb rosszindulatú válaszok kíméljenek!

2017. jún. 10. 21:44
 1/7 anonim ***** válasza:
94%

"Mennyire nehéz belerázódni"

Ez nagyrészt attól függ, melyik suliból érkezel.

"milyen a gólyatábor"

Jó.

"hány órátok van egy nap"

Minden előadás és gyakorlat kötelező, ez ha mintatanterv szerint haladsz, napi 3-4x90 percet jelent.

"mennyi szabadidőtök marad a tanulás mellett"

Ha folyamatosan készülsz, óráról órára marad.

"mennyire szivatósok a tanárok"

Eléggé. A vesszőhiba, egyes igen gyakori jelenség.

"mennyire érdekesek az előadások"

Kb. semennyire, kivéve ha matematikusnak készülsz.

"milyen gyakran vannak zh-k"

Általában félévente kettő.

"mennyire stresszes egy vizsgaidőszak"

Félév és szakirányfüggő.

"suli mellett mikortól lehet dolgozni a szakmában"

Ha mintatanterv szerint haladsz, akkor semmikortól. Mármint ugye egyetem mellett. Diploma után majd dolgozol.

"kezdőként, illetve több éves tapasztalattal kb. mennyi a fizetés?"

Ez pozíciófüggő is. Kezdőfizu 230-250 alatt nem igazán van nettóban, Budapesten.

""oda ne menj" típusú és egyéb rosszindulatú válaszok kíméljenek!"

Pedig hidd el, hacsak nem vagy mértéktelenül mazoista, vagy teljes mértékben elméleti matematikus beállítottságú, az "oda ne menj" a lehető legjobb indulatú válasz amit adni lehet.

2017. jún. 11. 00:27
 2/7 anonim válasza:
100%

Én pozitívan csalódtam ott a matekban. Nekem azt mondták, hogy 0 prog tudással lehet oda menni, azt az elejétől megtanítják, de azért szükség van egy erős emeltes középsulis matek tudásra. Ettől kicsit féltem is, de gondoltam, ha nagyon oda teszem magam, akkor nem lesz gond. Jelenleg ott tartok, hogy van még hátra 3 matekos tárgyam, meg sok progos. Számomra sokkal egyszerűbb elvégezni a matek részét, és ezen mindenki csodálkozik, mert az az általános, hogy azzal szívsz, miközben a progos ággal már régen végeztél.

Gólyatáborban nem voltam. Belerázkódni könnyen bele lehet, csak fel kell venni az ütemet. Akaraterő kérdése.

Nekem, mivel 1,5 óra bejutni egyetemre, így nem sok szabad időm marad tanulás mellett. Egy nap annyi órád van, amennyit felveszel. Ahogy be tudod osztani. Ha van 1-2 szabad napod a héten, akkor előfordulhat, hogy reggel 8-10-től délután 6-8-ig is bent vagy egy nap. De ha sikerül máshogy beosztani, akkor a 10-14-ig is egy opció. Sőt akár lehet egy órád is egy nap, ami nem elég kellemes, mert 90 percért mész csak be aznap. Ezt abszolút te állítod össze. Szerencse kérdése is, hogy sikerül. :)

A tanárokról: Vannak eléggé kegyetlenek, akik azt keresik hol buktathatnak meg, van olyan aki eléggé szigorú, de át lehet azért menni. Pl egy 9 pontos ZH feladatra kapsz 1-et, mert az elején valamit elszámoltál. De egy egyszerű dolgot, ami tényleg csak számolás, nem kell hozzá a tárgy szabályait alkalmazni. Aztán a feladat többi részét megoldod tökéletesen a fentebb kijött rossz számolást helyettesítve pl. Na, volt egy kis hibád és mivel így nem a helyes végeredmény jön ki, így 9-ből kapsz max 2 pontot.

De van rendes oktató is. Ugyanezen feladatra, ő 9-ből 7 pontot ad, mert csak arra a kis hibára von le pontot, a többi számolás mivel jó, azt pontozza, függetlenül attól, hogy a végeredmény milyen.

Szóval a lényeg az, hogy nagyon meg kell válogatni kinél veszed fel. Van aki valaminél megbukott gyakorlaton, ugyanazon gyakorlatot később Jelesre teljesítette, mert olyan oktatóhoz került, aki jól magyaráz meg rendes a diákokhoz.

Az előadások: Hát van ami jó, de van ami kínzás. Nem érthető amit magyaráz az oktató, nem ért a tanításhoz, a többiek beszélnek, figyelni se lehet és teljesen lehúz az életről. Tehát inkább árt mint haszna lenne.

De van olyan is, aki nagyon érdekesen ad elő, és eléggé jól jön, hogy ott vagy és saját jegyzetből tanulsz.

_____

2 "ZH időszak" van, ha mondhatjuk, általában mindenből van kettő, de néha több is.

Ha képes vagy 5-6 napot csak egy adott tárggyal foglalkozni és folyamatosan tanulni, akkor kicsit kimerítő a vizsgaidőszak, de kevésbé stresszes, mivel biztosabb vagy magadban a tudást illetően. Ha meg abban reménykedsz kevés tanulással, hogy csak menj át, ahhoz nem fűzök sok jót. Ezekből vannak a bukások. Tehát nagyon-nagyon sok tanulást igényel 1-1 vizsga.

Hozzáteszem, hogy az utóbbi időben kicsit megreformálták az Analízis ágat, sokkal szerethetőbb és segítség teljesebb számonkérési lehetőségeket vezettek be. Pl. megajánlott vizsgajegy, amit a gyakorlatok eleji kis dogákból és a ZH-n bebizonyított tételekből tevődik össze. Magyarul nem kell egyszerre mindent a vizsgára tudni, hanem apróbb számonkérésekből kapsz egy vizsgajegyet.

stb...

Ami viszont negatívum a kötelező előadások. Azt valahogy ki kell játszani az unalmas tárgyaknál. PL ütközteted, vagy valahogy beíratod magad, miközben ott se voltál.

Ügyes tanárválasztással, leleményességgel az előadásokat illetően, rengeteg tanulással ... "kellemesen" meg lehet csinálni 1-1 félévet.

De az első után úgy is kiderül mennyire neked való. Bár a keményebb prog csak utána jön, a matek viszont ott már megmutatja magát, hogy abból kb mire számíts a továbbiakban. ;)

2017. jún. 11. 18:15
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! :) Még arra lennék kíváncsi, hogy kb. hány százalék végzi el 5 év akatt (bsc+msc)? Illetve, úgy hallottam, hogy elég hamar szakosodni kell (modellező informatikus, szoftverfejlesztő, stb.) - ezek között mi a különbség?
2017. jún. 12. 21:24
 4/7 anonim válasza:

10%, az átlag 4 év alatt végez vagy 4,5 alatt a Bsc-vel. 1. félév után szakirányt kell választani.

[link]

A szakirányok pontos leírását a honlapon megtalálod, röviden annyit, hogy a C a "legprogosabb", az A a legmatekosabb.

2017. jún. 12. 22:44
 5/7 anonim ***** válasza:
69%

Kedves privátoló! Ne haragudj, de itt a GYK keretein belül nem szeretek privátra válaszolni, ha úgy gondolom, hogy mindenkinek a hasznára válhat egy nyilvános válasz.

Az ország négy legjobb ("infós") képzése a BME-VIK mérnökinfó, az ELTE-IK proginf, az ÓE-NIK mérnökinfó, és az SZTE-TTIK proginf.

Nekem csak az ELTE-ről vannak tapasztalataim, ott abszolút elméleti matematikus képzés folyik proginf címen. Ha nem vagy ilyen beállítottságú, akkor szenvedni fogsz +n féléven át.

SZTE-n amennyire tudom már kevésbé elméleti a matematika megközelítése de ott sem kevés.

BME-n a fizikával van az ember halálra szivatva.

ÓE-t nem tudom.

Én azt mondanám, hogy amelyik a lakhelyedhez legközelebbi (és bejutsz), azt válaszd a négyből.

A szakma java részét úgyis magadnak tanulod hozzá.

2017. jún. 16. 21:00
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszi a választ!
2017. jún. 17. 07:42
 7/7 anonim ***** válasza:
Most vettem észre a kérdést, azért az, hogy menj a lakóhelyedhez legközelebbire, eléggé rossz megközelítés, mert mindegyik más és más. Lehet, hogy az egyiket elkezdve örökre megutálod a programozást, míg valamelyik másik meg tök jól ment volna.
2019. jan. 15. 23:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!