Miért szűkült be ennyire a gyógyszerészek szerepköre az egészségügyi ellátásban?
Gyógyszerésztanhallgatò vagyok. És ùgy érzem/látom, hogy manapság nagyon másodlagos szerep jut a gyògyszerészeknek az egészségügyben. Sokan le is néznek minket, és nem becsülik a szaktudásukat.
Miért van az, hogy az orvosok ìrják fel a gyògyszert? Miért nem lehetne azt, hogy ők diagnosztizálják a beteget, a diagnòzis leìrják és azzal menne a beteg a patikába, ha kell valami? Biztos a most vényköteles szerek esetében is ki lehetne találni valamit. Igazábòl mi vagyunk azok, akik ismerik és értik a gyógyszereket. Sokszor hallom, a professzoroktól is, hogy mennyire mellé tudnak fogni orvosok a gyógyszerekkel. Ezek a problémák sokkal kiküszöbölhetők lennének ìgy.
Hogy lehetne visszaadni szerintetek a glòrát a gyògyszerészeti hivatásnak?
Mert diagnózist nem tudsz kezelni, beteget kell kezelni kortortenettel, aktuális állapotokkal, extremeitasok figyelembe vételével. A beteg nem fogja kétszer ugyanolyan alaposan elmondani az esetlegesen fontos reszelt információkat ezért a folyamatot szétszedni nem lehet. Hiába ismeritek jobban a gyógyszereket, két lehetőség van, marad az orvosnál a folyamat aki meg az emberi szervezetet ismeri jobban vagy az egészet átveszik a gyógyszerészek. Az utóbbi nyilván hülyeség, mert azt konkrétan az orvosok tanuljak, az előbbit pedig nem szeretnéd.
Na erre találták ki a vénynelkul kapható gyógyszereket, ott van a patikusok homokozója, az orovoské pedig a nehéz terep.
Már bocs' de ez a homokozòs hasonlatod egy kicsit durva, ráadásul a kommenteddel csak az általános "az orovos a felsőbbrendű" sztereotìpiára erősìtesz rá.
A kòrtörténetek esetében igazat adok viszot.
De szerintem akkor is lehetne valami jobb, köztesebb megoldást találni.
Köszönöm a válaszaitokat. Várom a további javaslatokat.
de nézd csak, ez nem az én fejemből pattant ki ezek szerint, hanem létező jelenség :) az már más kérdés, hogy a gyakorlatban mi és hogyan realizálódik ebből.
Az orvosoknak is van 2 félév farmak, tehát nem hasrautesszeruen írják fel a gyógyszereiket.
Szintén egy gyogyszereszhallgato
Szia!
Egy átlagos közforgalmú gyógyszertárban nem volna sem idő, sem technikai háttér ( ugye gondolj bele pl egy ritmuszavarnál vagy dekompenzált szívelégtelenségnél a gyógyszerelés beállítása hetekig is eltarthat, az élettani paraméterek folytonos monitorozása mellett)ahhoz, hogy diagnózis alapján a betegnek a gyógyszerelését megoldjad.
Továbbá nem mellékes, hogy míg az orvos az egyetem után még 4-5 évet eltölt rezidensképzésben, szakosodik és a klinikumban szerez tapasztalatot; addig a gyógyszerész tanul 1 év "kórtant" aminek a színvonala hát...nálunk az SE-GYTK-n vicc volt, gyakorlati ismereteteket nem kapunk ilyen téren.
Egyébként az egészségügyön kívül is vannak a gyógyszerészeknek lehetőségei bőven :)
Egy gyógyszerészhallgató
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!