Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Pályaválasztás előtt állok,...

Pályaválasztás előtt állok, mit tegyek?!

Figyelt kérdés
Sziasztok. Idén érettségizem, és lassan el kellene döntenem, hova adom be a jelentkezésem. Nagyon érdekel a fizika, és azt olvastam, hogy az ELTE-n színvonalas a képzés. A kérdésem az lenne, hogy megéri-e ezt a szakot tanulni?! Nagyon szívesen maradnék a majdani mesterképzés után phd-zni, aztán szívesen végeznék kutatói munkát. De erre van esélyem?! Az interneten azt olvastam, hogy ma már nagyon nehéz bekerülni különféle kutatásokba, valamint sokszor az intézmény csak egy bizonyos időre vesz fel, aztán az ember munka nélkül marad.. Ilyen szintű fizika tudással milyen állást lehetne még találni a kutatói munkán kívül. Azt is olvastam, hogy a kutatók kb. 110.000 Ft-ot keresnek. Nekem ez nem elsődleges szempont, de azért nem elhanyagolható ez sem. Esetleg ha nem találnék állást, van rá lehetőségem, hogy elkezdjek egyetemi tanárnak tanulni? Tudom, hogy nagyon hosszadalmas folyamat, először tanársegéd lesz az ember, aztán majd egyre feljebb kerül, stb. .. A lényeg, hogy ha módomban áll, mindenképp a fizikával szeretnék foglalkozni, és nem tudom, hogy milyen karrier lehetőségeim vannak. Minden választ előre is köszönök!

2017. jan. 1. 17:56
 1/4 anonim ***** válasza:

Szia! Ez egy nagyon nehéz szak, és nagyon sok kitartás szükséges az elvégzéséhez. Természetesen van rá esélyed, hogy utána kutatóként helyezkedj el. Igen kezdetben megszabott időre köt veled majd szerződést az egyetemem. De fizikus diplomával nem kell félned attól, hogy munkanélkül maradj.Kezdetben és utána sem olyan magasak a fizetések. Egyetemi tanárokat nem képzik, hanem az egyetemen kutató munkát végző doktorált fizikusok tanítanak. Ha pénzt akarsz keresni, akkor arra is jó a fizikus képzés ugyanis sok fizikus helyezkedik el multicégeknél pl pénzügyi elemzőknek. Szóval mindenképp megéri idejönni, de az a tapasztalat, hogy a hallgatók 3/4 kihullik BSc-n.

Fizikus hallgató.

2017. jan. 2. 22:30
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hasznos választ!

Még lenne egy kérdésem, ha nem haragszol. Külföldön milyenek ezzel a szakkal az elhelyezkedési arányok? Ilyen területen lehetetlen érvényesülni kint? Valamint nem írtad, hogy te melyik egyetemen tanulsz, de mivel neked van rálátásod, írnál nekem pár szót arról, hogy melyik egyetemre érdemes menni? Az ELTE tényleg nagyban felül múlja az ország többi fizika képzését? A választ előre is köszönöm.

2017. jan. 3. 07:48
 3/4 anonim ***** válasza:
30%
Én ELTE-s hallgató vagyok, és az a tapasztalatom, hogy itt sokkal sokrétűbb a képzés, mint máshol. Tehát itt sok féle kutatási terület elérhető. Külföldön is versenyképes diplomát nyújt.
2017. jan. 3. 12:36
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, most már biztos, hogy az ELTE fizika szakát jelölöm meg első helyen. :)
2017. jan. 4. 06:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!