Lehet 4es,5ös irodalom érettségit írni úgy, hogy nem tudok a költő életéről, pályájáról semmit? Mennyire fontos ez?
Semennyire, a magyar érettségi teljesen komolytalan.
Néhány nyúlfarknyi szövegből kell megértened ezt-azt a fogalmazásnál pedig eleve választhatsz olyan témát, amihez nem is kell semmit tudnod irodalomból.
Persze nem állítom, hogy ez baj, mert annó teljesen értelmetlennek éreztem azt, hogy tudjam, hogy melyik költő hova járt iskolába és az idő engem igazolt, azóta se volt szükségem az irodalomtudásomra... :)
nekem úgy lett 90% feletti, h nem tanultam rá semmit :)
Amit tudtam a költő életérő, az a születése és halála volt, mert az benne volt a könyvben, és azt használhattuk. Na meg egy-két érdekesség megmaradt bennem.
De nyugi, tényleg nem nehéz :)
Azért durva, most reggel olvasva ki milyet írt... kezdek megnyugodni, mert fogalmazni tudok :D
Viszont meg kellett volna néznetek az előző évi érettségiket, ugyanis az érveléseknél irodalmi példákat kellett beleszőni példaként, ellenérv vagy bizonyításképp.
Tehát, azért nem teljesen igaz, hogy már-már elvonatkoztatott dolog az érvelés.
Sok sikert mindenkinek! :)
én csak mateknál fogok elvérezni... :S
Hát akkor fogod magad és előző nap délután 2-3 óra alatt végiglapozgatod az irodalomkönyveidet.
Ha a 4 év alatt akár csak egy picit is tanultál vagy akár csak figyeltél órán, akkor ragadt rád annyi, hogy simán tudj ilyen-olyan példákat hozni.
Írásbelihez nem kell, szóbelinél meg kapsz egy csomó anyagot (szöveggyűjteményt, köteteket), amikben ha szerencséd van, a költőről/íróról is van pár szó...
Amúgy érettségi előtt nekem azt mondta a tanárom, hogy attól még lehet hibátlan az érettségi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!