Kiöregedtem a nappali egyetemről?
Kicsit összetett kèrdès.
Festőművèsz diplomat szeretnék mert a művészet az életem.
Már 20 éves is elmúltam amikor rájöttem, hogy van ilyen egyáltalán. Szüleim nem támogattak sosem ilye tèren. Mindig csak a szájhúzas ment, hogy minek rajzolgatok folyton. Általánosban nem tűnt még ugy fel a dolog, középiskolában viszont nem volt rajzórám ìgy ott nem találtam támogatast. Falun pedig nem igazan voltak meg a lehetőségek. Abba a középiskolába kellett járnom ami közel volt. Azèrt mert közel van.... Igy mindenféle szakmai képzettség nélkül jelentkeztem festőművésznek. Első körben otthoni munkák alapján felvettek. Azt hiszem ez elismerésnek számìt.de belegondoltam abba hogy ìgy 25 év fölött egy 5 éves egyetemet elvégezni támogatas nélkül nehéz lenne,( diákmunkásként sem biztos h keresnék eleget) plusz 30éves korom után végeznék. És addigra már csaladot szeretnék. Nem 30-akárhány évesen elkezdeni tervezgetni. De ha sikerül is, és a család is, akkor ott marad a kérdés hogy mitől leszek előrébb ha meglesz a diplomám. Tudom elismerés, de minduj anyagi szempontból. Többet kérhetek a képeimért? Ráadásul nő vagyok, ami a festőművészek körében ritka.
Az agyamban ilyen ördögi körök vannak, hogy megèri-e vagy nem. Mert nagyon sok idő ráadásul csak nappalin végezhető rávol az otthonomtól. Pècs is messze van. Budapest is.
Ti mit tennétek? A család, a karrier, vagy az egonak engednètek?
Kérhetsz annyit a képeidért amennyit akarsz ha nem adják meg:)
Ez a művészetes dolog inkább olyan hogy a gazdag kölyök elvégzi mert nincs jobb dolga, megélni ebből nagyon keveseknek sikerül.
Ha el akarod végezni akkor végezd, de ne várj fizetést se előtte se utána.
Ez van bennem is, hogy igazából egy mentor kellene, dehát ha nincs mentorom, akkor nem tehetek mást. És mésképp néznének rám, nemcsak úgy hogy egy unatkozó takarító aki rajzolgat.
Ugyanis az emberek nem képesek önálló döntéseket hozni, kell nekik az, hogy egy "hivatásos" személy is rám mondja, hogy igen művész vagyok. Na most ezt valószínú rosszul fogalmaztam meg de a lényeg azt hiszem érthető.
Mondjuk ha van egy adott ember elvégez valami csőszerelő állást, mert mondjuk 18 éves koráig kötelező iskolába járni( legyen 16) aztán végül elhelyezkedik cukrászként. És az emberek azzal fogják azonosítani amiről végzettséget kapott.
Lehet, hogy nem általános, de én nagyon sok ilyennel találkoztam pl.:
újságcikkekben, hogy a villanyszerelő akiben egy művész lelke lakik...... vagy m,ittudomén...ilyenek. És én nem szeretném, hogy a rosszul választott szakmámmal azonosítsanak. Nem is dolgozom benne, nem is nagyon szeretnék, de akkor még nem ismertem ezeket a lehetőségeket és kellett valami.
Tudom ezt a részét, hogy kérhetek akármennyit, ha nem fizetnek érte, de ha ott van a "művész" a nevem végén, nemcsak pl egy okj-s festő vagy grafikus, talán elismernének jobban. Mert a tehetségem az megvan, nem csak a "művésznek titulált" embereknek festem a piros alapra a kis kék pacát, hanem olyat is tudok amit az emberek ki is raknának a falra, és szerintem egy olyan képre több vásárlóm lehetne ha lenne "nevem".
Az ördögi körömből nem jut ki......
Senki nem fog téged úgy azonosítani hogy a villanyszerelő ha most meg nyomdában dolgozol, max az akinél te kötötted a villanyt és nem lát kb soha vagy nem ismer.
De művészként pláne nem fog senki azonosítani... ezt már nem használják csak igen elit körökben és igen kevés emberre. Egy átlag embernek max az maradsz aki jól tud festeni vagy szépen rajzol akár milyen sulit is végzel el. Egy mérnöki vagy doktori persze más aminek neve van, vagy megfogható az átlag számára.
Az ott lenne a neved végén hogy ,,művész" ezt átvitt értelemben érted? (remélem)
Még egyszer:) attól hogy elvégzel 5 év alatt egy iskolát még nem biztos hogy többen veszik a képed. Ha van ismeretséged ilyen körben akinek van ismerőse és befolyása előbbre juthatsz, ha nincs akkor... hát elég lutri.
Egy milliárdos embert aki meg drágán veszi a festményeket szerintem legkevésbé érdekli hogy te a "mucsaröcsögei" művészetire jártál. Ha egy nevesebben végzel ami elismert nemzetközileg az talán... de egy magyaron hát majd meglátod:)
Hogy igazán jól megélj annak kicsi az esélye mind papírral mind papír nélkül:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!