Mennyivel nehezebb egy általános orvosi képzés, mint egy gyógyszerész?
A gyógyszerész képzés öt éves, az ált. orvosi hatéves
és akkor még nem vagy szakorvos
Velemenyem szerint az orvosi. Eleve orvosira jobban fel kell keszulni, emelt biologia erettsegi melle meg emelt fizika/kemia szukseges. Gyogyszereszetire eleg egy emelt biosz, es kozep f/k. Van egy csomo kozos tantargy, pl. Anatomia, egyes kemia tantargyak, de ezek egymasra epulnek.
A gyogyszeres kepzes aaz osztatlan, tehat elvegzed az ot evet, es egybol 'master' is vagy. Persze ezutan is tanulhatsz tovabb, hogy gyogyszeriparban,az ANTSZ-nel, szepsegiparban dolgozz, vagy egybol elmesz patikaban munkat vallalni.
Egyebkent nagyon relativ a kerdes.. Ha nagyon odateszed magad az elejetol fogva, napqrol-napra tanulsz valamennyit, akkor egyik se lesz olyan veszes.
Én a SOTE-n tanulok gyógyszerésznek, mondom az én tapasztalataimat:
1. Nekünk is kettő emelt szintű érettségi kell ahhoz, hogy felvegyenek minket az egyetemre.
2. Nekünk valóban sok a kémia, több a laborgyakorlat így szerintem a későbbi kutató munkában ez nagyon hasznos tud lenni.
3. Az orvosoknak, legalábbis amikor én kezdtem az egyetemet nem volt kötelező a latin, nekünk igen.
4. Jelenleg a gyógyszerésznek kettő nyelvvizsga (vagy zaróvizsga) kell a diplomához, az orvosoknak, fogorvosoknak elég egy nyelvvizsga.
5. Számtalanszor van, hogy valamilyen ünnepi műsor miatt az orvosoknak egész napos szünetet rendelnek el, nekünk csak az ünnepség idejére.
6. Nálunk a sok kémia (általános, szerves, szervetlen, kvalitatív analitikai, kvantitavív analitikai, fizikai kémia, kolloidkémia, bioszervetlen kémia stb) számolás miatt jobban kell használnunk az agyunkat, mint az orvosoknak, akiknek inkabb magolos az egyetem.
7. Persze mondhatjuk, hogy mi nem nagyon tanulunk pl, anatómiát, de nem is orvosnak készülünk, az orvos meg alig tanul kémiát.
8. Igen a gyógyszerész 5 év múlva gyógyszerész, de ahhoz, hogy valaki mondjuk személyi jogos gyógyszerész lehessen, ahhoz szakgyógyszerészi képzést kell elvégezni, ami most 3 év.
Utolsó: Én is gyógyszerésznek tanulok , én Debrecenben.
A nyelvvizsgát nem jól tudod.
Idegen nyelvi követelmények: A mesterfokozat megszerzéséhez angol, német, francia, spanyol, olasz vagy orosz nyelvből vagy nemzeti és etnikai kisebbségi nyelvből egy államilag elismert, középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga vagy ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél szükséges.
#3-as vagyok
Elnezest a tevedesert, de a PTE gyogyszertudomanyi karan valoszinuleg nem frissitettek, mert ott csak 1 emelt biologiat irnak.
Nem tudom hanyas irta, de az, hogy az orvosin alig tanulnak kemiat az egy nagy otrombasag, mivel egy csomo dolgot a biosszal kotnek egybe..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!