A fotográfus szakmában hol tudok elhelyezkedni?
Érettségi után fotográfiával szeretnék foglalkozni,vagyis fényképészettel,videóklip szerkesztésével/vágásával.
Ehhez Főiskola,egyetem,vagy hol kapok fotográfus szakképzést? Nem művészként,hanem munkaként szeretnék ilyneben elhelyezkedni. videóklippeket,esküvőkre fénykép stb felvétele. Mennyire keresett ez a szakma? És körülbelül kereshetek vele annyit,hogy ne haljak éhen? Szeptemberben kezdem a 9-et,15 éves vagyok és van hozzá érzékem,én úgy érzem. Köszönöm a válaszokat előre is!
Háhh. Egy leendő kolléga. Figyi nem féltem a szakmát fix melóm van, szóval nem azért írom majd amit írok.
Elég nehéz szakma. Ha nincsen jó kapcsolatod vagy nem vagy hulla gazdag akkor sajnos irtozatosan nagy mák kell hogy igazán valaki legyél aki meg tud élni ebből . Vagyis persze függ attól is mibe szeretnél fotózni. Esküvő rendezvény (ebbe van pénz) művészkedni lehet privátba. Ebből megélni. Háááát. Nem hiszem hogy annyira lehet.
Fősuli vagy egyetem. Igazán. Szerintem sokszor elég egy okj is. Itt a tudás ami fontos. Bár már annyian vagyunk mint égen a csillag. Ez olyan mint a dj szakma. Mindeki már az. 😉
Persze ha ez nagy álom akkor tök jó és tolni kell.
mennyire keresett szakma? egyáltalán! ma már mindenki fényképez (és videózik), mindenki ismer egy rakás fotóst (és videóst), aki ingyen, vagy a feléért is hajlandó megcsinálni, fizetni meg így senki nem igazán akar. nem igazán értékelik a vacak, majdnem jó, kicsit jó, nagyon jó közti különbséget. ha meg mégis, akkor is van egymillió hivatásos fotós, akik közül válogathatnak. persze minden amatőr fotós hivatásos akar lenni, hogy a hobbijából élhessen, így mégtöbb a jelentkező a kevés megrendelőre, aki fizetni akarna.
videózásban talán jobb a helyzet, de pont ezért a legtöbb fotós a videózás felé menekül, így ugyanaz a szakmai felhígulás és árverseny kezdődött el a videós szakmában is, mint a fotózásban.
fotózást tanítanak okj tanfolyamokon is, középiskolában, főiskolán, egyetemen, meg mindenféle workshopokon. a színvonal és az átadott tudás nagyon eltérő, hogy melyik mennyire éri meg az árát és a befektetett időt, energiát, az nehéz kérdés.
hogy érzéked mennyire van hozzá, az nem igazán számít. érzéke a legtöbb embernek van, azért annyira népszerű a fotózás, mert a mai gépekkel már nagyon könnyű előképzettség nélkül is könnyen látványos eredményeket elérni. ahhoz, hogy jó fotós/videós legyél nagyon sokat kell tanulnod és nem csak magáról a fotózásról és videózásról, mert ha csak ezekhez értesz, akkor éhen fogsz halni. ahhoz, hogy meg tudj élni ezekből a szakmákból (vagy szinte bármi másból) egy csomó gazdasági, üzleti, piaci, vállalkozásszervezési és egyéb tudásra is szükséged van.
én azt javaslom minden ilyen kérdésnél, hogy fotós suli helyett gazdasági és/vagy informatikai suliba menj, ezek hiány szakmák, amikkel el lehet helyezkedni jól fizető állásokban és lehet velük jól keresni. aztán, ha még mindig fotózni akarsz, akkor a magas keresetedből a főállásod mellett fejlesztheted a fotós tudásodat. a legfontosabb viszont, hogy egy jól fizető főállás mellett nem leszel rákényszerítve, hogy belemenj az árversenybe és csak azért olcsóbban vállalj el egy munkát, mint megéri, hogy te kapd meg, ne más. így egy idő után, ha tényleg jól fotózol és tényleg csinálni akarod, akkor felépítheted előbb másodállásban, aztán főállásoddá válhat a fotózás és ha meg tudsz belőle élni, akkor válthatsz, ha meg nem képes eltartani, akkor még mindig ott a biztos megélhetést nyújtó szakmád, amivel bármikor találsz munkát és nem kell féltened a megélhetésedet, mint azoknak a fotósoknak, akik semmi máshoz nem értenek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!