Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Szeretnék pszichológus vagy...

Szeretnék pszichológus vagy pszichiáter lenni?

Figyelt kérdés

Még mielőtt rákezdenétek tudom, hogy kicsit se ugyanaz a kettő. Csakhogy nekem mindkét szak tetszik, bár őszintén szólva a pszichiáter felé húz a szívem.

Szeretnék mentálisan sérült emberekkel foglalkozni, depresszióstól a skizofréniásig bármivel szívesen.

Az már más kérdés, hogy jó lennék-e benne, mivel szívesen hallgatok meg másokat, de a szociális képességeim nem épp a legjobbak, így lehet borzalmas lennék benne. Nem vagyok biztos benne egyáltalán, és még csak most leszek 10.-es, úgyhogy azért nem tiszta a kép. De amikor megkérdezik mi az ami nagyon érdekel mindig mondom, hogy a mentális betegségek, és már elég régóta érdekel a téma.

Igazából nem is tudom mit várok a válaszolóktól, mert nem hinném hogy ennyiből ti el tudnátok dönteni, hogy megfelelek-e neki vagy sem.

De nem bánnám ha valaki például mesélne nekem a szakmáról, vagy elmondaná a tapasztalatait, egyebek. Azt is szívesen venném, ha valaki elmondaná mik a legfontosabb képességek hozzá. Ezalatt most nem olyan dolgokat értek, hogy a felvételihez biológia kell, hanem pl.: mennyi szociális képesség kell hozzá. Előre is köszönöm a válaszokat.

2016. júl. 30. 11:44
 1/4 anonim ***** válasza:
El tudná véezni az orvosit? Ha igen, akkor legyél pszichiáter.
2016. júl. 30. 12:11
 2/4 anonim ***** válasza:

Ha kimondottan a mentális betegséggel akarsz foglalkozni és gyógyítani - akkor az orvosit kell elvégezni és szakvizsgázni. A pszichológus (nem orvosin tanul hanem pl. az ELTE-n végez) a lelkibetegségekkel foglalkozik, neurózisokkal - ha olyat tapasztal amelyeket említettél átadja a pszichiáternek.

Értem az aggályodat a szociális érzéssel kapcsoltan és jogos is. Ideális lenne, ha az ezredik beteget is ugyanolyan türelemmel szakértelemmel és odaadással gyógyítaná, mint az elsőket. Csakhogy ez rendszerint emberfeletti erőt igénylő.

Csehov írja egy novellájában -szabadon idézve-, hogy mindazok aki hivatásuk révén kapcsolatba kerülnek az emberek szenvedésével (orvos, pap, katona, biró) egy idő után, ha akarnak sem tudnak csak formálisan foglalkozni (kiégnek? a sok kudarc megterhelő? nem tudom. Csehov orvos volt) Hát ajánlom az alábbi könyvet elolvasásra:

Benedek István Aranyketrec

[link]

2016. júl. 30. 12:24
 3/4 A kérdező kommentje:

1. Ötletem sincs, hogy eltudnám-e végezni az orvosit, soha nem akartam az lenni a pszichiáter előtt. De bírom a vért, és természet tudományi szakra járok a gimiben, úgyhogy lehet menne.

2. Nos, lehet hogy ehhez nem lenne türelmem, viszont szívesen hallgatok meg más embereket. Belenézek abba a könyvbe.

Köszönöm a választ mindkettőtöknek!

2016. júl. 30. 13:38
 4/4 anonim ***** válasza:

tehát pontosítom: a pszichiáter az ORVOS!

(az Aranyketrec mindenképp tanulságos, mert orvos-pszichiáter írta - olyan, aki azon kevesek közt van, akik nem fásultak bele)

2016. júl. 30. 13:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!