Könyvelő vagy tanár?
A kérdésem az lenne, hogy melyiket érné meg jobban kitanulni? Mindkettő mellé illetve ellene sok érv szól számomra:
Pedagógus: Gyerekek, társaság, pörgős, korrepetálás (plusz pénzszerzés)...
Korán kelés, plusz órák, késői hazaérés, dolgozatok összeállítása, javítás, vizsgáztatás...
Könyvelő: Csend, nyugalom, magas bér, rugalmas munkaidő, van rokoni segítség ...
Nagy a bukási lehetőség, minden évben külön tanfolyam/ vizsga, rengeteg papírmunka...

Nem ingyen. Természetesen nem, csak az volt a szállás hely. Tökre jó, hogy kiírtam egy egyszerű kérdés, hogy SZERINTETEK melyik, számotokra melyik a szimpatikusabb, de túlbonyolítjátok...
Köszönöm az ajánlatot, de ha a könyvelőt választanám, akkor apukám testvéréhez tudnék menni gyakorlatra, meg dolgozni is. Ha a tanárt választanám, akkor anyukám egyik barátnőjéhez kis-tanárnak
Ja! És azt leírnám még, hogy volt amikor korrepetáltam egy félévkor bukottat, év végén hármas lett:)

De sok okos ember van itt, imádom az ilyet. Kérdező, nincs azzal semmi baj, ha még most nem vagy biztos benne, hogy tanár szeretnél lenni. Első éves tanáris hallgató vagyok, és bennem konkrétan a jelentkezés előtt kb. fél évvel tudatosult az, hogy tanár szeretnék lenni, de még akkor sem voltam teljesen biztos. Sajnos több tanárom is mondta, hogy szerintük nem éri meg tanárnak lenni a mai világban, kevés a fizetés, stressz sok van stb., és emiatt 18 éves koromig meg sem fordult a fejemben, hogy tanár akarok lenni. A mai világban ember legyen a talpán, aki ennyi idősen biztosan tudja, hogy mivel akar foglalkozni. De most itt vagyok, és végül nagyon örülök, hogy itt kötöttem ki, mert nagyon szeretek egyetemre járni, szeretem, amit tanulok.
Amúgy: lehet, elsőre hülyeségnek hangzik, de ha ennyire nem tudsz dönteni, én megkérdezném az ismerőseimet, barátaimat, tanáraimat arról, hogy mit gondolnak, mi való nekem a kettő közül. Nem azt mondom, hogy követni is kell vakon, amit mondanak, viszont ők nyilván ismernek téged, tudják, milyen a természeted. Először nekem is mások mondogatták, hogy legyél tanár, nyugodt vagy és szereted átadni a tanagyagot, stb., én meg ilyenkor mindig rávágtam, hogy á, ne vicceljetek. Aztán tényleg igazuk lett, hogy ez való nekem :)

#13: Köszönöm, köszönöm, köszönöm. Eszméletlenül jól jött a válaszod nekem, tényleg segítettél. Persze, hogy nem vagyok benne biztos, hiszen, hogyan is lehetnék, ha még úgy élesben nem is próbáltam, ha fel is hoztam 1,00 átlagról valakit 2,7-re, az még nem azt jelenti, hogy 30+ fővel is menne. Ettől is félek, mert ha ő nem érti meg, mert én nem úgy magyarázom...
A fizetés, sajnos ez is nagy érvadó. Itt is a rokonokból tudok sajnos csak kiindulni, a könyvelő több, mint másfél milliót keres havonta(!!!), míg a könyvelő kétszáz ezret. Eszméletlen a különbség.
Sajnos az a baj, hogy megoszlik a vélemény. A szüleim szerint a tanárság kevésbé stresszes (unokanővéremet hajnali háromkor rángatták ki az ágyából a könyvelés miatt és vitték be kihallgatásra) és a könyvelők nagy része a munkába temetkezik és a szüleivel él. Rokonságunkban az összes, és én csak onnan tudok példát mondani, viszont a barátaim mindkettőben eszméletlenül támogatnának. Kilencedik osztályban, fél óra alatt írtam meg hármasra a középszintű matekérettségit, tehát a matek az a kisujjamból jön, azzal nincs is baj, elhelyezkedésnél is, mind a két esetben protekciós vagyok... De tényleg nagyon sokat segített, hogy leírtad, te sem voltál benne biztos, de mégis boldog vagy, mert a tanárságot választottad
14# Mivel kéne érvelnem?! Fizetéssel? Aztán mondhatod, hogy egy liba vagyok, aki a fizetésre megy, nem de? Mert igazából nem érdekel. Kereshetek milliókat, ha utálom, akkor nagyon boldog életem lesz... Szerintem az egyik legfontosabb szempont a kedv: és én szívből tudnám mind a kettőt csinálni. Nem tudom, miért számít gyerekes érvnek a munkaidő, stressz, (fizetés), plusz éves szintű továbbképzés...

Nézd, a könyvelőnél a csend, nyugalom, magas bér, rugalmas munkaidő tuti nem játszik. HA irodában könyvelsz, tele leszel túlórával, főleg bevallások idején, mert az ügyfelek nem hozzák időben az anyagot. Vasárnap hajnalban csörögnek, hogy kit jelents be alkalmiba.
Ha meg céghez mész, nem fizetik meg, plusz nem fix a munkaidő.
A nem fizet meg-el vitatkoznék...:) Mint írtam, van ismerősöm akit hajnali háromkor rángattak ki a könyvelésért, ezért is írtam, hogy nagy a bukási lehetőség.
Mondjuk ha könyvelőnek mennék, tuti valami vállalkozáshoz. Apu testvére havonta csak egy vállalkozás könyvelésével keres egy milliót. És több vállalkozó könyvelését csinálja

A tanáris válaszoló vagyok 😊 Hát azért nem hinném hogy minden könyvelő másfél millát keres, szerintem nagyon nem ez az átlag. Kell hozzá szerencse és protekció is, ráadásul az nagyobb felelősség is. Ezért persze gondolom egy átlag könyvelő is többet keres, mint egy tanár.
Az előző válaszolónak meg: 17-18 évesen milyen érvei legyenek szerinted, ha még maga is gyerek? Meg amúgy sem értem, miért baj, hogy számít pl. a pénz, meg egyéb szempontok. Mindenkinek számít, nekem ne tagadja le ezt senki, mindenki pénzből él. Amúgy nekünk egyetemi tanáraink is mondták, hogy nincs azzal semmi baj, ha valaki nem érez hatalmas nagy elhivatottságot a tanulmányai elején, hiszen ez elég nehéz is lenne egy olyan munkával kapcsolatban, amiről az ember mindenhol azt hallja, hogy szar. Közben is megjöhet az embernek az elhivatottsága, és attól nem lesz valaki tanárként kevesebb, hogy nem erre készül 5 éves korától.

A magyarázásról meg: nyilván matekkal nem lenne egyszerú dolgod. Nekem az egyik szakom angol, és ha én magyarázok valakinek valamit, mindig azt képzelem, hogy az annyi idős (pl. 12-13 éves) magamnak magyarázok, egy olyan embernek, aki a negyedét sem tudja annak, amit most tudok. Ha vissza tudsz emlékezni arra, hogy milyen volt, mikor még nem tudtad ezt a sok mindent, könnyebb a magyarázat is. Persze nyilván így is lesz, aki nem érti meg, de az meg már nem a te hibád. Nekem is volt eszméletlen aranyos, kedves matektanárom, aki jól magyarázott és szerettük, de nekem pl. több idót igényelt egy adott feladat begyakorlása, mint másnak, illetve többszöri magyarázatot. De ez nem baj, eljártam különtanárhoz 😊
Ja és amúgy ne felejtsd el, hogy matektanárként te is adhatnál majd különórákat, azokból szépen össze lehet meg szedni egy kis mellékest 😃
Persze, hogy nem ez az átlag, de mivel nála lennék tanuló, simán eljuthatnék erre a szintre.
Igen csak kiskorúnak számítok, csak most kéne eldöntenem mit részesítek előnyben, s mit szorítok a háttérbe tanulás szempontjából. Meg amúgy más szempont így eszembe sem jut:D A pénz meg... nem tud mindenki jól házasodni, bármennyire is igyekszik:D
Nem tudom, érzek-e elhivatottságot. Szeretném, mert maga a gyerekek...nekem sokszor az a megváltás, hogy gyerekekkel foglalkozhatok, vagy éppen az, hogy segíthetek másokon. Imádok korrepetálni, mert amikor meglátom, hogy leesett neki, megértette... csak boldogságot okoz, de ugyanakkor szeretek egyedül lenni is. Csendben ülni, olvasni, írni... szóval nem tudom. Mondhatjátok, hogy nem forrott ki az egyéniségem, de egyszerre szeretek középpontban és háttérben is lenni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!