Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Miért lehetnek azonosak a...

Miért lehetnek azonosak a költségtérítéses és a támogatott felvételi ponthatárok?

Figyelt kérdés
Az elmúlt éveket nézegettem az ELTE-TTK-n.
2016. jún. 22. 16:37
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Tegyük fel a ponthatár normál felvételinél 320 pont, nekem meg van 310. Ha azt veszem figyelembe amit te mondasz, akkor ezzel nem is pótfelvételizhetek. De ha meglett volna a 320 pontom, akkor miért is kellene? Ezt az ellentmondást nem érte.
2016. jún. 22. 17:15
 12/18 anonim ***** válasza:

"Tegyük fel a ponthatár normál felvételinél 320 pont, nekem meg van 310. Ha azt veszem figyelembe amit te mondasz, akkor ezzel nem is pótfelvételizhetek. De ha meglett volna a 320 pontom, akkor miért is kellene? Ezt az ellentmondást nem érte."

- DE melyik ponthatár? A költségtérítéses? Mert akkor nem, illetve felvételizhetsz, de nem vesznek fel, hiszen a pótfelvételin meghatározott ponthatár minimum annyi, mint a normál.

Nyilván a pótfelvételinél nem arra a szakra szoktak felvételizni, amelyre nem vették fel az ember a rendes eljárásban. Nem erre találták ki. Legfeljebb arra van lehetőség, hogy ha nem jelölted meg a költségtérítésest, akkor most megjelölheted, mivel rendszerint ott alacsonyabb a ponthatár (ha nem, akkor oda sem vesznek fel).

2016. jún. 22. 17:31
 13/18 A kérdező kommentje:
#12 Mint már írtam, fizetősön/ingyenesen az elmúlt 4 évben ugyanannyi volt a ponthatár, én úgy jelentkeztem, hogy első három helyre a támogatottat jelöltem, a 4-5-6. helyre pedig ugyanazokat, ugyanolyan sorrendben, csak a fizetős verziót. Tényleg nem értem most már.
2016. jún. 22. 17:37
 14/18 anonim ***** válasza:

Én meg nem értem, mit nem értesz. Miért vennének fel pótfelvételin valakit, akit a rendes eljárásban nem vettek fel? A pótfelvételi rendszerint arról szól, hogy a keretszám hézagjait feltöltsék.

Írogatod, hogy ugyanannyi a pont, de mennyi? ÉS egyáltalán melyik szak?

2016. jún. 22. 17:45
 15/18 A kérdező kommentje:

#14 Miért kéne pótfelvételiznie annak, akit a rendes eljárásban felvettek? :D Ha meg nem telt be a meghatározott 50 hely pl., de még voltak jelentkezők, akkor miért nem az 50. helyezetté a ponthatár, mi szükség a pótfelvételire?

Fizika, környezettan és földtudományi szakok egyébként.

Remélem ír majd valaki aki érti mire gondolok.

2016. jún. 22. 17:50
 16/18 anonim ***** válasza:

"Miért kéne pótfelvételiznie annak, akit a rendes eljárásban felvettek? :D"

- Hol a lótúróban írtam, hogy annak kell?

"Ha meg nem telt be a meghatározott 50 hely pl., de még voltak jelentkezők, akkor miért nem az 50. helyezetté a ponthatár, mi szükség a pótfelvételire?"

- Mert nem biztos, hogy meg lehet úgy húzni a ponthatárt, hogy éppen feltölték a keretet. Emellett a szakokra vonatkozó keretszámot rendszerint nagyvonalakban határozzák meg, sőt, mostanában mintha azt látnám, az állami és az önköltségesre közös ponthatárt szabnak meg. De emellett van a karnak is egy kerete, amivel gazdálkodik pótfelvételin.

"Fizika, környezettan és földtudományi szakok egyébként. "

- A felsoroltak közül tavaly egyedül a környezettan esetében volt pótfelvételi 326 ponttal.

Még egy dolog: ha azt látod, hogy n a ponthatár, az NEM FELTÉTLENÜL jelenti azt, hogy tényleg volt valaki, aki annyi ponttal felvételizett. A normál eljárásban meghatározott 321 pont költségtérítésesen simán jelentheti azt, hogy mivel államin ennyi volt a ponthatár, költségtérítésesen sem lesz alacsonyabb, így önkényesen ennyit határoznak meg. Ha meg pótfelvételit hirdetünk, az azoknak a szól, akit nem vettek fel sehova, de kedvet kapott ehhez a szakhoz.

2016. jún. 22. 17:58
 17/18 A kérdező kommentje:
#16 Az utolsó bekezdésedre reagálva: tehát ha tavaly lett volna mondjuk nekem 320 pontom amivel mondjuk az 50 férőhelyben az utolsó helyen a 47. jelentkező lettem volna, akkor a maradék 3 üres helyre az én pontom lett volna a határ a pótfelvételizők számára?
2016. jún. 22. 18:03
 18/18 anonim ***** válasza:

"akkor a maradék 3 üres helyre az én pontom lett volna a határ a pótfelvételizők számára?"

- Nem, ha három embert vesznek fel, és a háromnak 378, 372 és 366 pontja van, míg a következő legjobbnak 365. Akkor, ha ragaszkodnak ahhoz, hogy három embert felvesznek, akkor 366 lesz a ponthatár. De ha 320 volt a rendes eljárásban a ponthatár, ahogy írod, és 355, 346 és 318 ponttal felvételiznek, akkor ebből legfeljebb csak kettőt vehetnek fel (persze ez csak elmélet, ha valaki olyan hülye, hogy feleslegesen felvételizik).

De persze ha nem ragaszkodnak, hogy mind a három helyet feltöltsék, hanem csak kettőt vagy egyet, akkor aszerint alakul a ponthatár.

2016. jún. 22. 18:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!