Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mi érné meg jobban? színművész...

Mi érné meg jobban? színművészeti szakközépiskola vagy egy gimnázium?

Figyelt kérdés

Mivel már ideje lenne elgondolkodni 7.osztály végén azon, hogy hol tanuljak tovább, ezért most fontos döntés előtt állok, de túl sok érv szól mindkettő mellett, ezért meg szeretném tudni, hogy mik ezeknek az iskolatípusoknak az előnyei és hátrányai.

Annyit tudok, hogy a színészi pálya vonz, de már egészen kicsi korom óta, és bármi történjen, csak az stabil ebben az iskolaválasztós dologban, hogy színésznő szeretnék lenni. És leginkább a jövőben külföldön próbálnék szerencsét, mint sokan mások, hiszen Magyarországon nincsenek lehetőségeim, ezt már most belátom. :\

Bocsánat, kicsit eltértem az eredeti témától.:D

Tehát akkor melyik érné meg: a gimnázium vagy a szakközépiskola?

Én kitűnő tanuló vagyok, 1 folyékony angol tudással (és reményeim szerint hamarosan francia tudással:)), viszont anya mindig biztosra vette, hogy én bizony gimis leszek, aztán egyetemre megyek, mint orvos vagy ügyvéd. Tőlem ugyan mindkettő nagyon messze áll..

A gimi azért lenne jobb, mert sok gimnázium van a közelemben, szakközép viszont nincs. Emellett a szüleim is gimisnek szánnak. Ráadásul többet tudok még tanulni, mert úgy tudom, hogy erősebb az oktatás a gimikben, mint a Szakközépiskolákban. A végén pedig kapok egy érettségit, miközben elmegy az életem, és ott fogok állni 18 évesen normális munka nélkül, és akkor még ott van a Színművészeti Egyetem...

A szakközépiskola viszont azért lenne célszerűbb, mert felkészítene a munkámra, érettségit is kapnék, és aztán jöhet az Egyetem, de akkor már nagyjából fel leszek készülve, hogy mi vár rám. Ráadásul ugyanúgy kapok érettségit, meg egy kis betekintést a színészetbe. Viszont ilyen iskola csak Budapesten van, én pedig, valljuk be, elég messze lakok a fővárostól.:/

Válszokat előre is köszönöm!

2016. máj. 29. 07:21
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen hibás, az amit írsz.

A szakközépiskola nem készít fel a munkádra, sokkal gyengébb az oktatás, amiből következik a gyengébb érettségi eredmény, amivel meg nem fogsz soha bejutni egyetemre. Nem árulok el nagy titkot, hogy az ilyen művészeti egyetemek nagy ponthatárral rendelkeznek, meg nem könnyű bejutni, ha jobb helyre akarsz menni.

Szóval a szakközép után ott fogsz állni egy átlagos érettségivel, meg egy olyan szakmával amire kell egy OKJ minimum(2 év).

Azután meg ugrik a majom a vízbe, mert OKJ-val, művészeti pályán, hogy normális munkát kapj, felér egy ötössel a lottón.

Ha jó gimnáziumot választol, és tanulsz akkor lesz még 4-5 éved, hogy eldöntsd mi is szeretnél lenni, hidd el sokat fog ez még változni.

Emellett egy jó érettségi eredménnyel kitárul előtted a világ. Bármelyik egyetemre tudsz menni, és ha nem büfé szakokat választasz, akkor a jó fizetés is kecsegtet.

Szakközéppel csak megnehezíted a saját életed. Nem lehetetlen onnan sem semmi, csak 100 emberből 1-nek ha sikerül.

2016. máj. 29. 07:31
 2/3 anonim ***** válasza:
Ha tényleg kivesznek egy csomó tárgyat a szakközépiskolák kerettantervéből, akkor a szakközép gyakorlatilag visszaesik a szakmunkásképző szintjére. Ez két év múlva már téged is érinthet. Szóval a jelenlegi oktatási rendszerbeli zűrzavarban semmiképp sem választanék szakközépiskolát, ha meg akarnám adni magamnak a lehetőséget, hogy érettségi után továbbtanuljak, mert jelenleg a szakközépiskolák jövője teljesen kiszámíthatatlan. Emiatt (is) mindenképpen egy erős gimit ajánlok. - 18 évesen még nem fogsz ott tartani, hogy "elment mellettem az élet":)
2016. máj. 29. 08:10
 3/3 anonim ***** válasza:

Amikor középiskolát kellett választanom, akkor kb egyértelmű volt, hogy hova megyek. Nekem az egészségügy volt(és a mai napig is az) a nagy szerelmem. Egyébként szakközépbe jártam. Az érettségim semmivel se különb mint a testvéremé, aki egyházi gimibe járt. Szinte minden tárgyból százalékra ugyan annyit teljesítettünk.

Később én egy 2 éves okj-t csináltam meg ugyanabban a suliban és még iskolás voltam, de már 2 helyre is hívtak dolgozni. Mondjuk ez abból is adódott, hogy hiány van, de én soha nem kerestem munkát. A munka talált meg engem.

Most meg elsős egyetemista vagyok. Ugyan azt tanulom mint eddig, csak egyetemen, és ha elvégzem sokkal jobb lehetőségeim lesznek, mint okj-val. Hozzátenném 1-2 tárgyat leszámítva szinte játszi könnyedséggel csinálom meg a vizsgákat, így hogy van közöm a témához. Ha nem így csináltam volna, akkor sokkal többet szenvednék. A középiskolai és okj-s tanáraimnak nagyon sokat köszönhetek, mert becsületesen megtanították az alapokat és azért mindenbe kaptunk valamennyi betekintést.

Szóval szerintem hülyeség, hogy a gimi erősebb. Szakközépben is ugyanúgy van követelmény és vannak szigorú tanárok. Egy Giorgio Perlasca-s érettségi(köztudottan nem egy neves iskola) ugyan annyit ér, mint egy Szent László vagy István Gimnáziumos. A pont számít semmi más. Nyilván aki jobb helyre járt, annak jobbak az esélyei is. Másik sztori, hogy mennyit számít hova jártál: mentőápoló képzés. Csak azokat fogadják az állomásokon jó szívvel, akik a Raoulban végeztek. Akik máshol végeztek, azokat is felveszik, de ott már megy a szájhúzás.

Nálad kicsit problémásabb a helyzet, mert színészből(világszinten) annyi van, hogy Dunát lehet rekeszteni. Nagyon jónak vagy valamilyen szempontból különlegesnek kell lenni, hogy külföldön szerepet kapjon az ember. Lehet érdemes lenne színművésztibe menni és ha jó tanuló maradsz, akkor még érettségi után is bármi lehet belőled.

2016. máj. 29. 09:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!