Hogy tudnék még több pontot szerezni?
Pszichológia szakra szeretnék menni, viszont attól tartok nem lesz elég pontom. Egy évet otthon leszek, hogy tudjak készülni emelt érettségire. A pszichológia szakokra a minimumponthatár kb. 440 pont. Fizetősre nem tudok menni, nincs rá pénzem.
Történelemből és magyarból akarok emeltezni. Érettségi pont kétszerese + többletpontok. Ezzel a kombinációval csak akkor tudok továbbtanulni, ha mindkét érettségim 80%+-os lesz. Töriből ez nem is lenne szerintem gond, de magyarból már igen, mert az nagyon szubjektív. A többletpontokra alapból 100 pontot kapok a két emelt érettségi miatt.
Tegyük fel, hogy mind a két érettségim 80%-os lesz. 160*2=320+100(többletpont) -> 420
Ez nem elég. Ha csinálok nyelvvizsgát, az már nem számít többletpontnak, mert a maximális a 100, és ezt már kihasználtam.
Miből kéne érettségiznem, amiből folyamatos, szorgalmas készüléssel akár 90%-ot is össze tudok kaparni? A magyar az lehetetlennek tűnik.
Hát mivel duplázni akarsz, nincs nagyon más választásod, magyarból és töriből a lehető legjobban kell teljesítened.
Alternatíva: Csak töriből emeltezel (50 többletpont), mondjuk ennek 85%-ra kellene sikerülnie, és emellett megcsinálsz egy nyelvvizsgát (+28 többletpont, ha sikerül 2 nyelvvizsga, akkor +40 pont), illetve egy nyelvből középszinten közel hibátlanra érettségizel, mondjuk olyan 95%-ra, ami nem olyan vészes, csak gyakorolni kell. Így összehozhatsz egy nyelvvizsgával 438 pontot, kettővel 450 pontot.
Csak duplázva van esélyem.
Angolból csinálok inkább emeltet, abból szerintem simán összejön a 90%.
A második vagy a biológia vagy pedig a történelem.
Egy év alatt melyikre lehet felkészülni úgy, hogy 85% sikerüljön?
A biológia emelt seggelős, de megtanulható, szerintem viszont a bioszhoz kötődő érzelmek nélkül pusztán a pontokért ne tanuld meg, mert elvész az egész később.
A történelmet viszont ha szereted, akkor nem csak a feladatsorok oldogatásával és faktok látogatásával, hanem történelmi könyvek olvasásával, történelmi sorozatok nézésével is tudod mélyíteni, és szerintem nagyon izgalmas tantárgy.
Persze emelteken mindig esszéket kell írni, tehát a vegytiszta tudást még át kell alakítani pontos esszékké is. Egy töri emelt oroszlánrésze a négy esszéből áll.
Kedves utolsó, amit írtál, az úgy baromság, ahogy van. Nem hiába van duplázós módszer, azzal is ugyanúgy össze lehet hozni magas pontszámot.
Kedves Kérdező! A magyar emeltet semmiképp sem ajánlom, szubjektív, nagyon könnyen el lehet bukni a pontokat rajta (járt már ismerősöm így). A töri-biosz témában sajnos nem tudom, melyik a biztosabb, de ha a törit jobban szereted, inkább az legyen.
Szerintem az beválhat neked, ha csinálsz egy minimum 85%-os emelt érettségit, pl. töri (220pont), egy minimum 90%-os középérettségit, pl. magyar (180pont) és egy felsőfokú nyelvvizsgát (40pont). Ez összesen 440 pont már. Magyarból szerintem közepezni érdemes, mert ott 90% felett is relatíve könnyű teljesíteni, és ha meglenne neked 90% fölött, nem lenne probléma a bejutással.
Ha nem duplázol, akkor 100 pont abból jön össze, hogy az 5 tantárgyadnak mik voltak a 11. év végi és 12. év eleji jegyei, illetve ha valamiből előrehozottaztál, akkor az utolsó 2 év végi jegyek.
Ez azt jelenti, hogy 11. o végén
5 tantárgy * [a kapott jegy 1-5] * 2 = 50 pont, azaz ha magyarból 11-ben nem ötös, hanem négyes voltál, -2 pont (és így mindennel),
ugyanez 12. félévkor is => 100 pont. Itt nagyon be lehet nézni értékes pontokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!