Nem tudok tanulni mert tül sokat alszok? Segítség!
A problémám az lenne,hogy olyan 9-10 néha 11óra alvás is kell nekem.Kb olyan 3 kor érek haza suliból.Utána eszek iszok néha edzek is.Ha edzek akkor olyan 5 órakkor ha nem akkor olyan 4 órakkor végzek.Próbáltam az edzést hanyagolni de ugyan olyan fáradt leszek.Ha olyan 8 kor lefekszek akkor 0.ra is alig tudok fölkelni.Azt találtam ki,hogy miután hazaérek és megvannak a dolgaim akkor megyek is aludni és olyan hajnali 1 körül felkelek és tanulok úgy 2-3 órát és visszafekszem egy kicsit.
Szerintetek ez a "taktika" jó lenne a tanuláshoz?
Segítsetek léci mert nagyon állomszuszék vagyok :).Kávé meg ilyenek szóba sem jöhetnek,és depressziós sem vagyok.Ha meg kevesebbet alszok akkor nem tudok fölkelni egyszerüen gyenge a testem.Néha próbáltam fönt maradni olyan 11 ig,hogy tanuljak.De az lett a vége,hogy elaludtam az íróasztalom.Ha meg nem vagyok kipihenve akkor nem,hogy tanulni de felkelni sem tudok.
Valaki egy jó "taktikát" is mondhatna mert ez így nállam már nem állapot. :)
Hány éves vagy? Jó helyen vagy az ágyad, nyugodt, csendes helyen alszol? nem lehet, hogy nem alszol jól és azért kell ilyen extrém sok? Próbáld meg átrendezni a szobát, máshová tenni az ágyat. A másik, hogy nem hangzik jól az, hogy felkelsz éjjel és visszafekszel.
Az edzést ne hagyd le, az kell!!
Az lenne talán a jó: ha hazamész csak az aznapi dolgokat vedd át, és csináld meg, amit tudsz 7-ig. Ez megkönnyíti a tanulást, az aznapi meg nem megy feledésbe. Utána 8-kor elmennél aludni és felébresztenéd magad 4 vagy 1/2 5-kor és 6-ig tanulnál aznapra. Ritmus legyen benne. Ez azért is jó, mert a természet ritmusával harmonikus- amikor vonul az alvásba a természet, sötétedik, csendesedik, akkor alszol, és amikor ébred reggel - a madarak már énekelnek- akkor ébredsz te is.
Alvás közben felkelni tanulni, ez borzalmas ötletnek tűnik.
Ha este az aznapi anyagot tanulod, már nem fogsz emlékezni rá, amikor visszakérdezik - ha meg rendes időben sem tudsz felkelni, hogy tudnál felkelni hajnali 4-kor. Egy próbát ugyan megért, de a hajnali tanulásban az is "veszélyes", hogy nehéz megtippelni, egy-egy anyagrész vagy feladat mennyi időt igényel, fél szemmel az órát lesve meg nem lehet nyugodtan tanulni.
Muszáj lenne kevesebbet aludni.
- A sok alvás ártalmas is lehet - állítólag bizonyos betegségek nagyobb eséllyel alakulhatnak ki.
- Létezik ugye olyan is, hogy "túlalszod magad", ilyenkor ébredés után is fáradt az ember, lehet, hogy veled is ez történik.
- Meg vannak ugye "alvási fázisok", kb. 3 óránként, és állítólag kipihentebb az ember, ha egy-egy ilyen alvási fázis végén ébred, mintha az ébresztőóra közben ébreszti. Ezt is meg lehet próbálni.
- Apám is hozzád hasonlóan korán fekszik, DE ha valamilyen "érdekes" inger éri, akkor könnyedén fennmarad akár 11-ig is. Lehet, hogy kipróbálhatnád, hogy amikor el szoktál álmosodni, akkor tanulás helyett valami olyasmivel foglalkozol, ami őszintén érdekel és pihentet, és ha túllendülsz az álmossági holtpontodon, akkor fejeznéd be a tanulást.
- Lehet, hogy az ébredésed "nem jó". Pl. én lassan eszmélő, "lustálkodós" típus vagyok, ezért én mindig korábbra állítottam az órát, hogy ne kelljen azonnal felkelni (persze szundival, nehogy visszaaludjak). De amióta papagájaim vannak, mindig hamarabb ébresztenek, mint az óra, és "kíméletesebben", halkan csipognak:)) Talán hülye ötlet, de kipróbálhatnál beprogramozni egy természetes, nem túl hangos hangot reggel, ami "kíméletesen" ébreszt, és az ébresztőórát az utolsó pillanatra, biztonsági okból beállítani.
A fentiek mellett akár valami tápanyaghiány is lehet az oka. Változatosan eszel? Zöldség, gyümölcs? Helytelen fogyókúra, félresikerült diétás terv, ezek mind lehetnek még a háttérben.
Ezt is olvasgasd el:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!