Pszichológia vagy orvosi?

Figyelt kérdés
Biológia szakon vagyok végzős, idén fogok érettségizni. Elsősorban azért jelentkeztem erre a szakra, hogy majd orvos lehessek.Aztán a fakultáció választás előtt letettem róla, nem ment se a kémia, se a fizika. Új lehetőségként megjelent a pszichológia.Viszont így, kevesebb mint három hónappal az érettségi előtt kétségeim támadtak. Lehet mégis jobban járnék az orvosival? Tudom jól, hogy idén már szóba sem jöhet, de ha esetleg kihagynék egy évet...nem tudom, nagyon tanácstalan vagyok. A szüleim semmiképpen sem akarják, hogy kihagyjak egy évet, a legnagyobb hülyeségnek tartják. Szerintük egy év alatt nem is lehet felkészülni egy emelt kémia/fizika érettségire. Tudom jól, hogy foglalkoztatottság szempontjából az orvosival járnék jobban...hamarabb kapnék állást, többre tartanának..Mindig is az érdekelt, hogy mi játszódik le az agyunkban bizonyos érzelmek megnyilvánulásakor és hogy hogyan lehet összekötni a viselkedésünket, az érzelmeinket azzal, ami biológiailag lejátszódik az agyunkban. Ilyen érdeklődés mellett melyik szakkal járnék jobban?

2016. febr. 18. 16:43
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Nehéz kérdés. 1 év alatt mindenképp fel tudsz készülni a 2 emeltre, tanárral, rengeteg szorgalommal, stb. Egyáltalán nem lehetetlen, viszont ezt akkor válaszd, ha biztos vagy magadban. Ha bizonytalan vagy, akkor vesztesz rajta, inkább kezdd el a pszichót. Engem is nagyon vonzott az orvosi, csak sajnos későn jöttem rá és én humán tárgyakra koncentráltam, így meg már lehetetlen. Ha ez az álmod, akkor ez az 1 év nem számít!
2016. febr. 18. 19:26
 12/15 anonim ***** válasza:

Szia! Nem világos nekem, hogy most akkor végül mit is jelöltél meg?

néhány fontos infó:

- nem lehet mindenhol passzív félévvel indítani pszichológián, mondom másképp: sok helyen nem lehet

- a leírásod alapján felvetődött bennem a kognitív pszichológia, talán ha a kutatás érdekel, akkor ezt tudom javasolni

- én is sokat vaciláltam, míg végül a pszichológián vagyok jelenleg, egyáltalán nem bántam meg, egyértelmű lett számomra, hogy azért "nem megy" se a kémia, se a fizika, mert nem érdekel, nem vagyok elég elhivatott. A biológiával nem álltam egyedül hadilábon, emelteztem, felvettek pszichológiára, teljesen jó.

- van/ volt olyan szaktársam aki egy félév után itthagyta és mégis átment orvosira, emeltezett (újra?) kémiából, felvették, most oda jár, imádja --> lehetséges

- egy év otthon nem a világ vége, ha rendesen készülsz és valóban az orvosit akarod, meg lehet csinálni, járhatsz tanárhoz is amellett hogy tanulsz és egy kicsit dolgozol is évközben

- aszerint válassz amit szeretsz, ami érdekel, amiben motivált vagy, ami vonz, amit szívesen tanulnál hosszú évekig

- felvetődik bennem is a kérdés mi lett volna ha mégis orvosnak megyek, még egy darabig nem is fogom elfelejteni mennyire vágytam oda, de nem baj, a pszichológia sokkal közelebb áll hozzám, sokkal emberibb, "magyarosabb" (= értem amit tanulok :D)

- esetleg menj el egy tanácsadó pszichológushoz, hátha kicsit kitisztítja a képet

2016. márc. 18. 23:18
 13/15 A kérdező kommentje:
én sem tudom pontosan hogy mit akarok:D még mindig nem. A debreceni pszichológiát írtam be elsőnek, utána a szegedit, majd sima biosz alapszak az ELTE-n vagy Debrecenben. Én is pont attól félek, hogy majd ott fog motoszkálni az agyamban, hogy mi lett volna ha mégis orvosira megyek..
2016. márc. 22. 17:46
 14/15 tofu válasza:
Szerintem inkább orvosi, ami ilyen neuropszichológiai dolgokkal a biológia oldaláról mélyebben foglalkozik, a pszichológia az inkább lélekbúvárkodás. Egy év alatt biosz és kémia érettségire is fel lehet készülni, de ahhoz nagyon jó felkészítő tanfolyamra kell járni egész évben. Szerintem jobb gimi után elvesztegetni egy évet felkészítő órára, sokan csinálják így, akik nem kerülnek be elsőre. Ha nekiesel egy olyan szaknak, amit abba fogsz hagyni, akkor azzal az államilag támogatott féléveket pazarlod el, és fősuli mellett nem lehet érettségire olyan intenzíven készülni.
2016. ápr. 10. 03:09
 15/15 anonim ***** válasza:
"Habár a pszichológia szak is tele van biosszal/anatómiával/neuróval" Ne haragudj, tisztelem a pszichológusokat, az is nagyon nehéz, sokat kell tanulni, de azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy az anatómia (mozgásszervrendszer, zsigertan, neuroanatómia, szervszövettan, neurohisztológia) egy lapon említhető az orvosin meg a pszichológián? Gondolom, pszichológiát tanulsz, különben ilyet nem jelentenél ki.... Tölts le egy orvosis anat szigó tételsort (bármelyiket a 4 egyetem közül) és nézz bele egy-két orvosis neuroanatómia előadásba, esetleg még a Szentágothai könyv harmadik kötetét tudnám ajánlani.
2016. ápr. 19. 17:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!