Tényleg csak BME-s diplomával megyek valamire?
11.-es lány vagyok, műszaki irányba szeretnék majd továbbtanulni. Leginkább Debrecenbe, esetleg Szegedre mennék. Viszont egyre több helyről azt hallom vissza, hogy jobb lenne Pest, mert pl. villamosmérnökként csak a Műegyetemen szerzett diploma ér valamit. Ti mit tapasztaltok, ez tényleg így van?
(Ha minden jól megy, a diploma mellé lesz két felsőfokú nyelvvizsgám, meg lehet, hogy még belekezdek egy harmadik nyelvbe is.)
A válaszokat előre is köszönöm. :)
Mérnök hol helyezkedik el?
Elég nagy multi cégeknél, viszonylag kevés az a vállalat, aki mérnököt alkalmaz, és KKV-nak számít.
Az előbbi cégek nem kispályások, a legjobb szakembergárdájuk van, többek között a HR osztályon is. A HR-esek meg tudják, hogy nem a diploma szerzésének helye számít, hanem a képességed, amelyet állásinterjún le is szoktam mérni. Szóval ez már most sem szempont, és a jövőben sem lesz az, hogy BME, ELTE, BCE, vagy hol végeztél...
A kisebb cégeknél, ahol nincs HR-s, vagy nagyon béna, ott valószínűleg sokat számít, de ki akarna ilyen helyen dolgozni?
"BME-sek találnak a leghamarabb munkát diploma után"
Igen, és ezt a baromságot ki mondta? :D Nincs olyan munkaerőpaci elemzés, ami ezt igazolná.
A mérnök jelenleg hiányszakma, a kereslet nagyobb, mint a kínálat. Tök evidens, hogy a legtöbb helyen nem fognak különbséget tenni.
Nem egy 20-ad rangú főiskolán végzett ismerősöm dolgozik jó helyen, és nem hónapokig keresett.
Mondom ezt úgy, hogy elit helyre jártam, folyamatosan nyomták belénk, hogy ez mekkora elit hely, a legjobb. Aztán van aki megreked ezen a szinten, és még évek után is elhiszi ezt a baromságot, valaki meg megtanul racionálisan gondolkodni, gyakornokként is ezt tapasztalja....
Van valamennyi előnye a BME-nek de minimális. Sokk helyen tesztelik is hogy mit tudsz és nem érdekli őket hogy honnan van papírod. Pl a nyelv tudás sokkal többet számít mit hogy melyik iskolában tanultál. És állás keresésnél max az első 1-2 évbe számít.
Én pl PTE-PMMKI tanultam Épületgépész mérnöknek és előbb fölvettek Németországba mérnöknek mint hogy meglett volna diplomám. És gyenge nyelv tudásom volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!