Melyik egyetem, milyen szak?
(nehéz kérdés, csak erős idegzetűeknek!)
Namost... Az, hogy kutató szeretnék lenni, az teljesen egyértelmű, így egy fontos szempont meg is van. Hogy mit és hogyan kutatnék, az már egy kicsit rafináltabb kérdés, erre nem is térnék ki részletesen.
A cél a következő témakörök közül legalább egy, de lehetőleg több átfogó ismerete (a témakörben való jártasság magával hordozza, a témakör megértéséhez szükséges készségek és további témakörök elsajátítását – mielőtt valaki azt gondolná, hogy egyszerre szeretnék megtanulni úszni és jéghegyeket vizsgálni alulról):
kategóriaelmélet
nanorobotika
kvantuminformatika
neurobionika
Az egyetemek, amiken gondolkozom: bme, elte, szte, ppk
A bsc szakok, amiken gondolkozom: proginfó, mérnökinfó, matematika, fizika, molekuláris bionika
A kérdés a szokásos, hogy hovatovább, meg miért ajánlja ki és melyiket, annyival megcsavarva, hogy nem csak egy-két szak után érdeklődöm, hanem -4 után. A másik fontos dolog, hogy nem az érdekel, hogy melyik papírral hol tudok elhelyezkedni mennyiért, hanem hogy melyik intézményből kisétálva milyen tudásom lesz, milyen infrastruktúra áll rendelkezésre, mennyire nyitott-összetartó-motiváló-miegymás a tudományos közösség, és ha már kisétáltam, visszasétálhatok-e mindenféle kérdésen gondolkodni úgy, hogy még akár válasz is születhet egy-kettőre.
Valószínűleg az említett témakörökkel nem alapképzés közben találkoznék, ezért talán az tudna többet segíteni, aki legalább egy ciklussal előrébb tart a tanulmányaival, valamint ismeri már eléggé az adott egyetemet (meg ő már túl van az alapozáson, tud róla véleményt mondani), de minden információ nagy segítség.
Köszi! ;)
Kigyujtottel 4 szot, ami jol hangzott?
Nem ugy lesz beloled kutato, hogy kutato akasz lenni, hanem ugy, hogy egy adott temaval akarsz foglalkozni. Tehat a mostani hozzaallasoddal soha.
Akarhol tanulsz tovabb, a tudomanyos kozosseg meg te mint alapszakos hallgato nem fogjatok egymas koreit zavarni. Nem lehet a tudomanyos eletbe visszasetalni, plane ugy nem, hogy soha nem is voltal benne. Egy 3 eves mentoralt szakmai gyakorlat utan, amit doktori kepzesnek hivnak, lehet egyaltalan kopogtatni az ajtajan. Viszont az se ugy mukodik, hogy tanulsz ott mindenfele piackepes dolgot, es ha uri kedved ugy tartja, kutatsz. Sok evet kell olnod ugy az eletben barhol mashol teljesen hasznosithatatlan dolgokba, hogy nem biztos, hogy valaha is kutato lesz beloled.
Ajanlok egy egyszeru tesztet:
Ha valamirol ugy gondolod, hogy talan az x-et szeretned kutatni, akkor ird le magadnak egy darab papirra, hogy mit jelent az x (segedeszkoz nem hasznalhato). Ha nem sikerult, akkor teged k*ra nem erdekel az x es nem akarod kutatni. Tehat pl. mi az, hogy kategoria?
Ajanlanam figyelmedbe a "(nehéz kérdés, csak erős idegzetűeknek!)", "Hogy mit és hogyan kutatnék, az már egy kicsit rafináltabb kérdés, erre nem is térnék ki részletesen.", valamint a "...mielőtt valaki azt gondolná, hogy egyszerre szeretnék megtanulni úszni és jéghegyeket vizsgálni alulról" részeket. Nem veletlen, hogy ezeket leirtam, ugyanis a mit, miert es hogyan kerdesekrol akar heteket-honapokat lehetne megallas nelkul vitazni.
Gondolkoztam am, hogy annak az okat leirjam-e, hogy miert nem irok le valamit, de nekem mar igy is tulmagyarazottnak tunt. Ezek szerint nem szolgaltattam elegendo informaciot ahhoz, hogy egy valoszinuleg a tema(k)hoz nagyon is erto ember tudjon segiteni. Elgondolkodtato, hogy vajon ez kinek nagyobb problema.
Egyebkent orulok, hogy leirtad a velemenyedet, bar a kerdes szempontjabol egyatalan nem volt hasznos. Az ajanlatodat pedig koszonom, de nincs szuksegem ra, hogy papirra vessem, hogy mit szeretnek kezdeni es mivel.
Ha érdekel a molekuláris bionika, akkor én tudom neked ajánlani a SZTE TTIK karán ezt a szakot.
Bár én biológiára járok, a kolis szobatársam bionikára jár, így amit ő elmondott nekem róla, azt tudom neked is mondani.
Ami biztos, hogy a fizikára és a matekra nagyon rá kell gyúrni, hiszen a 7 félév alatt ezekből lesz a legtöbb órád. Biológiával kapcsolatos óra nincsen túl sok.
Az első 2 félévben még a kémia is viszonylag sok, így ezekre érdemes rágyúrni, ha ide akarsz jönni.
Amúgy az oktatás színvonala nagyon jó, a gyakorlatvezetők általában Msc-sek, de nagyon lelkiismeretesen végzik a munkájukat.
Nincsen annyira sok órátok sem, (bár ez is relatív).
Szaktársak nagyon rendesek, segítőkészek.
Kb. röviden ennyit tudok róla mondani
Informatikus, mérnökinfó és molekuláris bionika nem jöhet szóba, ugyanis a matekot és a fizikát csak nagyon elemi szinten tanulják meg ott a hallgatók, éppen hogy csak egy bevezetést adnak.
Az ELTE fizika elméleti fizikus szakránya az ország (és a térség) elsőszámú fizika szakja, a fizikát ott lehet megtanulni professzionális szinten, a matekot pedig nagyon magas szinten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!