Mi van a Berzsenyi humán szóbelin?
Elmondaná nekem valaki, hogy mégis milyen az egész szóbeli a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, humán szakon.
Nyelvtanból, irodalomból és történelemből.
A nyelvtanos irodalmas dolgokba nagyon bele mennek?
Iskolai tanagyagot kérdeznek, vagy beszélgetés, szövegértés ilyesmi..?
Ha lehet részletesen :D
A válaszokat előre is köszönöm!!! :)
Humánra úgy van, hogy bemész a terembe, köszönsz, és megmondják milyen tételt húzzál. Tavaly én először magyarral kezdtem, húztam egy A4-es szöveget (Kosztolányi: Esti Kornél részlet), majd volt 10-15 percem kidolgozni. Lehet, hogy kapsz papírt, amire jegyzetelhetsz, de ez szóbeliztetős tanárfüggő, én nem kaptam, szóval fejben összesítettem a gondolataimat. Míg én gondolkodtam, előttem valaki töriből szóbelizett.
Aztán hívtak az asztalhoz (két tanár volt, fun fact, hogy aki magyarból szóbeliztetett, az ofőm lett, a másik tanár, aki töriből meg a latintanárom), és bemelegítő kérdésekkel indítottunk pl. olvastam-e a könyvet, amiből a részlet volt, vagy mit csinálok a szabadidőmben stb. Aztán rátértünk a tételre, és kérdezett pár dolgot a szövegről (pl. milyen kapcsolat van a két fél között, mert leírtak egy baráti kapcsolat jellemzését stb.).
Aztán töriből húztam, ismét kaptam 10-15 percet, hogy fejben kidolgozzam, hogy kb. mit fogok mondani. A görögöket húztam, ami nagyon egyszerű tétel. Képek voltak a lapon meg egy pici szöveg, abból kellett dolgozni.
Ismét hívott magához a tanár (csak most a másik), és ismét kérdezett pár dolgot (pl. arról, hogy zenélek, meg az előző sulimról, kedvenc tantárgyaimról ilyesmiket), aztán azt mondta, kötetlenül beszéljek a tételről. Én mondtam pár dolgot a görög istenekről, a jóslásról, a kultuszról. Mikor már nem tudtam mit mondani, akkor a tanár kisegített, kérdezett pár dolgot, majd azt mondta, hogy nagyjából összefoglaltuk a tételt, és "Remélem találkozunk szeptemberben" És akkor kimentem :)
Szóval nem, humánon a nyelvtanba egyáltalán nem kérdeznek bele, az inkább nyelvi szóbelinél van.
Irodalomból sem konkrét tananyagot kérnek, ez inkább szövegelemzés/szövegértés.
Töriből van tananyag.
Sok sikert!
NAGYON KÖSZÖNÖM A VÁLASZT!!!!
RENGETEGET SEGÍTETTÉL!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!