Főiskolai/egyetemi felvételi PONTSZÁMÍTÁSban segítene valaki?
99-ben érettségiztem, 2006-ban szereztem diplomát. Akkor eégszen más (egészen egyszerű) volt a pontszámítás. Segítenétek? Matematikából (5), magyarból (5), történelemből (5), fizikából (3) érettségiztem, van egy alapfokú "A" és "B" német nyelvvizsgám és egy kiváló minősítésű főiskolai diplomám. Most (kisbabám mellett) újra tanulnék. A kérdéseim:
- a leírtak hány pontot érnek? Hogy kell ezt/hol lehet ezt kiszámolni?
- a főiskolát államilag finanszírozott formában végeztem (8 félév). Azt hallottam, hogy fennmaradt még egy évem, amikor bármikor igénybevehető. Így van ez?
- GYED mellett van tandíjkedvezmény költségtérítéses képzésen?
KÖSZÖNÖM!
Felvi.hu-n lehet pontokat számolni, de ott azt hiszem százalékokat is meg kell adni az érettségi eredmények mellé. Az a baj, hogy ez az oldal elsősorban középiskolásoknak szól, de egy próbát talán megér.
Ja és még annyit tudok, hogy jelenleg érettségi mellé minimum b2-es középszintű komplex nyelvvizsga kell. A gyedhez, sajnos nem értek, de többletpontot jelent valahogy, ha jól tudom, de ez nem biztos.
A fő kérdés, hogy hova mennél? Mert az alapján lehetne igazán jól segíteni.
Mindenesetre amit általánosságban el lehet mondani:
- A régi érettségit is elfogadják pontszámításra, középszintű érettségiként. Az 5-ös érettségit 100%-osnak veszik, a 3-ast 59%-osnak.
- A és B nyelvvizsga együtt C, azaz komplex típusú nyelvvizsgának minősül, amire jár pluszpont.
- Diploma: az intézmények saját hatáskörükben dönthetnek arról, hogy a pontszámítást teljes mértékben a diploma alapján végezzék el. Tehát akár csak az alapján is felvételt nyerhetsz.
- 2006. vagy azelőtt szerzett diploma esetén 7 államilag támogatott félévet vélelmeznek. Összesen mindenkinek 12 van, vagyis neked még 5 van ilyen esetben.
- Tandíjkedvezmény intézményfüggő, valahol adnak, valahol nem.
A pontszámításról nagy vonalakban:
A pontszám 3 részből áll össze.
1. tanulmányi pontok:
a) Matek, magyar, töri, idegen nyelv és egy szabadon választott érettségi százalékos eredményének átlaga - max. 100 pont.
(Ha az érettségi bizonyítványban 5-nél kevesebb tárgy szerepel, akkor abból számolnak átlagot. Ez neked ugye különösen fontos.)
b) Matek, magyar, töri, idegen nyelv és term. tud. tárgy utolsó 2 év végi eredménye - max. 100 pont.
(Ha nem tanultál 2 évig 1 term. tud. tárgyat, akkor 2 term. tud. tárgy év végi eredményével számolnak. Ha az sem volt, akkor kérvényezni kell, hogy mást vegyenek figyelembe, de remélhetőleg ez nem áll fent.)
2. érettségi pontok:
Minden szakra meg van határozva 2 felvételi tárgy. Ezek lehetnek választhatók is. Ennek a 2 tárgy érettségijének a százalékos eredményének az összege ez a pont - max. 200 pont.
3. többletpontok:
Elég sok jogcímen adható, pl. ha a felvételi tárgy emelt szinten van, az 50 pont, komplex középfokú nyelvvizsga 28 pont - max. 100 pont.
Duplázás: az 1-est nem veszik figyelembe, hanem a 2-est 2-szeres szorzóval.
Diploma alapján felvétel: 1-est, 2-est nem veszik figyelembe. Egy 5-ös diploma így biztosan 400 pont (a többi jegy intézményfüggő). De ez csak akkor, ha ott elfogadják, ahova mennél!
Minden esetben a számodra legjobb kombinációval számolnak, szóval nem neked kell eldöntened, milyen pontszámítási módot szeretnél, csak be kell adnod a szükséges dokumentumokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!