BGE Gazdasaginformatikus vagy ELTE Programtervező Informatikus?
Teljesen más a két szak, attól függ mit akarsz tanulni/dolgozni.
Gazdinfón elég gyenge a programozás oktatása, viszont kapsz mellé sok hasznos gazdasági ismeretet (számvitel alapjai, üzleti intelligencia, adatbiztonság, mikro,makroökonómia). Mondjuk ezek mind hatalmas témakörök és csak a felszínét karcolja az oktatás. Tehát egy jó általános tudásbázist ad. Én ezt tanulom, szeretem.
Programtervezőiről várjál meg egy ilyen hallgatót.
Legjobb lenne, ha elmennél nyílt napra; fontos, hogy milyen benyomást kelt benned az adott intézmény (elvégre 3-4 évig ide akarsz járni utána). Mondjuk most már lehet lekéstél erről.
Mondjuk én meg pont azt gondolom, hogy azért annyira nem más a kettő. Mind a kettő alapvetően informatikai képzésnek minősül. Igaz, hogy a gazdinfó kiterjed a gazdasági alapokra is, de programozást, és egyéb számítógépes alapokat ott is tanítanak. Szerintem manapság bármelyikkel be lehet tölteni egy fejlesztői állást, főleg, hogy az ilyen informatikusokból most elég nagy a hiány.
Az sem mindegy, hova jár az ember gazdinfón. Egyes helyeken jobban erőltetik a gazdasági részt, mint kellene. De pl. a BGE (BGF)-ről jó véleményeket hallottam gazdinfó terén.
Én proginfóra járok egyébként (ELTE). Még csak most kezdtem, de a mintatantervet ismerem: elsősorban itt sem a programozás uralja a képzést. Természetesen tanítanak programozni, de az az általános vélemény az egyetemi programozás oktatásról, hogy a gyakorlatban nem tanít meg, önálló tanulás és érdeklődés erősen szükséges.
Ami a proginfón úgymond a gazdaság helyett van, az a matek. Nem csak kis alapozó matekra kell gondolni: a matek összes területére kitér a képzés, elég nagy részletességgel, elmélet és gyakorlat formájában is.
Én annak idején úgy választottam, hogy már csak ide volt hely. :D Mivel én más alapszakon végeztem korábban, de a mester elkezdése után úgy döntöttem, ez nekem nem kell, informatikus akarok lenni, de akkor már csak pótfelvételi volt. Nekem is amúgy benne volt a tervekben a BGE gazdinfó.
Összegezve: ha nyitott vagy a matek és a gazdasági tárgyak iránt is, akkor majdnem mindegy, melyiket végzed el. Ha valamelyik nagyon nem fekszik neked, pl. utálod a matekot, akkor a proginfót ne nagyon erőltesd, ha a meg a közgáztól van herótod, akkor a gazdinfót felejtsd el. Persze matek mindenképp lesz gazdinfón is, szóval teljesen megúszni nem lehet. Viszont közgáz legfeljebb érintő jelleggel bukkan fel proginfón.
Bemásolom egy régebbi válaszom, mert viszonylag gyakori kérdés. Egyébként gazdinfót én SZTE/PTE-n ajánlanám, mert ott nem hanyagolják el az infó részét. Illetve proginfónak pedig SZTE/ELTE.
"A legtöbb helyen a gazdinfó(7 félév) a proginfó(6 félév) 80%-át lefedi. A különbség, ami szokott lenni az a matematikai tárgyakban van elsősorban. Általában nincs analízis II, III, numanal II, III. Hanem helyette valszám és statisztika van több. A plusz félév pedig a gazdasági tárgyak.
1-2 egyetem próbálja erőltetni benne a közgázt, de nem sok sikerrel, mivel ez alapvetően informatikai képzés. Programozni pedig sem proginfós sem gazdinfós sem mérnökinfós nem tud, ha csak a kurzusokat végezte. Programozni mindenki otthon tanul meg, ezért elhelyezkedni ugyanannyi eséllyel lehet bármelyik képzéssel. A feltétel általában valamilyen IT diploma és a sikeres interjú."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!