Orosházi Ramón kérdése:
Továbbtanulás helyének megválasztásába beleszólhat a gyámügy? Van a kettőnek egyátalán köze egymáshoz?
Figyelt kérdés
Van egy 14 éves 8. osztályos félárva ismerősöm, 200 km-re lakik tőlünk, és ide szeretne jönni továbbtanulni a városunkba. Mivel jó ismerősök vagyunk, kollégium helyett akár tartózkodhatna hét közben nálunk is. Lehetséges ez? Ha igen, milyen módjai vannak? Esetleg a gyámhatóságnak van ebbe valamiféle beleszólása? Az anyja biztosra állítja, hogy ha ide jön tanulni, akkor rászáll a gyámügy, elviszik a lányt intézetbe meg ilyenek, de szerintem ez hülyeség.2016. jan. 7. 01:34
1/3 anonim válasza:
Az anya a törvényes képviselője a kislánynak. Te honnan ismered, és milyen kapcsolatban vagytok? Ugyanis ha ez a kapcsolat veszélyezteti a gyerek testi-lelki fejlődését, jólétét, netán törvénybe ütközik, az már tartozhat a gyámügyre. Pasizás céljából ne költözzön 200 km-re otthonról 14 évesen, nyilván vannak közelebb is középiskolák.
2/3 anonim válasza:
Félárva, tehát a meglévő szülője a gondviselő, azaz 18-éves koráig ő a törvényes képviselője: Ő írathatja be iskolába, veheti ki onnan, ő felel érte. Ebből nem tudom, hogy következik-e valamilyen formában, hogy megszabhatja, hogy hol lakjon (szerintem igen), de ha nem akarja, hogy oda járjon, akkor nem fog oda járni, mert egyszerűen nem íratja be oda, és ennyi.
3/3 A kérdező kommentje:
Jó ismerősök vagyunk már régóta és a lány ragaszkodik hozzá, hogy itt szeretne tanulni! Én úgy tudom, hogy minden gyereknek jogában áll eldönteni hogy hová akar menni, és amennyiben nem születik közös megegyezés erről a gyerek és a szülő között, akkor a gyámhatóság dönti el, hogy jöhet e vagy sem. Ilyen szempontból viszont előnyben lesz, mert én már 2 éve tanulok vele, ami meg is látszik a tanulmányi eredményén, viszont otthon az anyja még csak le sem szarja, utálják egymást. Szerintem azért is találta ki ezt a rémtörténetet a gyámhatóságról meg az intézetről, de engem nem lehet ilyen könnyen hülyének nézni!!
2016. jan. 7. 14:41
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!