Gyógyszerész, orvos, biológus, vegyész (mérnök) hallgatók! Vannak számolós tárgyaitok?
megpróbálom röviden:
igen vannak számolós tantárgyaink:
általános kémia, fizikai kémia (de az összes kémiai tantárgy ilyen), vegyipari technológiák, vegyipari művelettan, fizika, vegyipari géptan, matematika
fizikai kémiában pl nekünk le kellett vezetni bizonyos összefüggéseket (integrálni, deriválni kellett) és képletekbe behelyettesíteni
vegyipari művelettan inkább képletekbe behelyettesítés volt, de ott is kellett kicsit integrálni és deriválni, meg dimenzióanalízist végezni
Laboron meg alig lesz olyan jegyzőkönyv ahol nem kell számolni
Szóval igen vegyészmérnök képzésen lesz számolós tantárgy
A számolós tantárgyak általában félévközi jegyesek voltak nekem, de vizsgán is előfordulnak számolások.
Vegyészképzésen is lesz mit számolnod
Egy kis ízelítő:
Ez volt differenciálegyenletek vizsgán az feladattípus
Én a gyógyszerész szakról tudok nyilatkozni: bár még csak most kezdtem, már elég sok számolós tárggyal találkoztam (és mennyi lesz még.)
Ilyen a matek például, amiből van előadás és gyakorlat, a gyakorlaton csak számolunk, és ebből a szorgalmi időszak vége felé van egy nagyobb számonkérés. Integrálás, deriválás stb.
Kémián is kell természetesen számolni, típusfeladatokat megoldunk, aztán otthon kell gyakorolni. Minden számonkérésben van évközben, vizsgán csak alapszintű, de az beugró jelleggel.
És van még a biofizika, ahol számolás van, ezeket nem is nagyon gyakoroljuk se előadáson se gyakorlaton (elvileg van olyan csoport, aki igen). Feladják a feladatokat, aztán vagy leülsz vagy nem... Számon kérni számon kérik évközben is, és vizsgán is ugyanúgy van egy beugró jellegű. De sokszor csak képletbe kell behelyettesíteni, csak meg kell tanulni a hátterét, hogy tudd melyikbe.
SZTE GYTK-ról tudok nyilatkozni.
Van matek előadás és gyakorlat. Előadáson elméleti matematikát tanulunk, megtanuljuk hogyan kell levezetni a deriválási és integrálási szabályokat, ezentúl sok függvénytan és határérték-probléma van. Ezekből áll a vizsga (szóbeli). A gyakorlaton begyakoroljuk a fent említett dolgok alkalmazását. Nem lehet segédeszközt használni (számológépet sem!). A biostatisztika mérföldekkel könnyebb a mateknál. Biofizikából eső félévben nincs számolás, második félévben van labor pár közepes nehézségű számolással. Kémiából rengeteg számolás lesz a 10 félév során, melyekből évközbeni számonkérésekre lehet számítani. Vizsgán számolásos beugró szokott lenni, ha az nem sikerül, akkor nem lehet vizsgázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!