Kell-e a fizetni az érettségiért?
Azoknak,akiknek van tanulói jogviszonya, azoknak ingyenes az érettségi.
Esti tagozatos vagyok, 2 éves okj-t végzek el. Tavaly érettségiztem, nem emelteztem,de idén mégis szeretnék. Ez esetben beszámít az ,hogy suliba járok ? Vagy az ingyenes érettségi csak azokra vonatkozik, akik még nem rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal ? Válaszokat előre is köszönöm!
Az érettségi bizonyítvány megszerzése vagy a tanulói jogviszony megszűnése után az érettségi vizsgáért, továbbá az adott vizsgatárgyból a tanulói jogviszony fennállása alatt az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti sikertelen érettségi vizsga második vagy további javító- és pótló vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni.
A vizsgadíj összege:
Ha a jelentkező vizsgajelentkezését egy kormányhivatalba nyújtja be, a középszintű érettségi vizsgáért az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 15 %-ának megfelelő, ezer forintra kerekített összeget kell fizetnie az Oktatási Hivatal számára (ez az összeg 2015-ben 16.000.- Ft).
Az emelt szintű érettségi vizsgáért minden vizsgadíjra kötelezett jelentkezőnek az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 25 %-ának megfelelő, ezer forintra kerekített összeget kell fizetnie az Oktatási Hivatal számára (ez az összeg 2015-ben 26.000.- Ft).
Tényleg nincs ingyen. Én tavaly érettségiztem és nem kerültem be az egyetemre úgyhogy idén emeltet teszek két tárgyból is.
26.000 forint az emelt és 16.000 forint a középszintű; a hozzád közeli oktatási hivatalba kell bemenni és ott kell kifizetni meg igényelni is azt, hogy érettségizni szeretnél menni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!