Mai világban mérnökinformatikusnak vagy villamosmérnöknek éri meg jobban tanulni? Pályaválasztás előtt állok. Ebben a 2 szakban gondolkozok.
30 évvel ezelőtti világban, a maiban meg a jövőben is annak lesz érdemes jobban tanulni, ami jobban érdekel. Pont.
Hiába választasz olyan szakot amiről azt hallod, hogy abban könnyebb elhelyezkedni, jobb a fizetés stb stb, ha kevésbé érdekel téged, csak lesz róla egy papírod, akkor elhelyezkedni sem fogsz benne könnyen és megélni is nehezen fogsz belőle...
pl ha én a mai fejemmel választhatnék, hogy villamosmérnöknek, vagy asztalosnak menjek, akkor is asztalosnak mennék, mert ez érdekel, szeretem így lazán megélek belőle, mellesleg nem is rosszul.
Elhelyezkedni nem a végzettséggel, hanem tudással lehet.
Tudást meg nem az iskolában fogod megkapni, hanem ha valami érdekel, akkor magadnak összeszeded.
A végzettség csak egy belépő az állásinterjúra.
Azért az nem igaz, hogy nem kell az a tudás, amit az egyetem ad. Nyilván nem tanítják meg a legújabb, legmenőbb technológiákat, de megtanítják mindezeknek az alapjait. Így utána képes leszel magadtól is megtanulni ezeket, sőt 5 vagy 15 év múlva is képes leszel az aktuális dolgokat megtanulni, mert van mire alapozni. Sőt, van egy olyan tárgy is, ahol 2-3 napod van megtanulni egy-egy programnyelvet (lényegében önállóan), aztán be kell adnod egy házit, amit ezzel a tudással tudsz megcsinálni. Kemény tárgy, de nagyon hasznos.
Én egy kutatóhelyen dolgozom, ahol gyakran kell programokat is írnunk magunknak. A csapatban matematikusok, fizikusok és informatikusok vannak. Erősen látszik, hogy nem mindenkinek vannak meg az infós alapjai. Gyakran kell olyasmiket magyaráznom a többieknek, ami informatikusként elég alap dolog. Ez persze nálunk nem baj, azért vegyes a csapat, hogy mindenki beletegye a saját tudását, de egyáltalán nem igaz, hogy az egyetemi oktatás nagyja fölösleges.
Ez a melyikkel lehet jobban elhelyezkedni alapú döntés nem a legjobb. Gondold át, hogy mit csinálsz nagyrészt a szabadidődben, mit csinálsz a legszívesebben, és hogy mire költöd a zsebpénzed. Ebből elég jól le lehet szűrni, hogy mi érdekel.
Ha könnyen szeretnél elhelyezkedni, akkor a saját szakmád legjobbjai közé kell tartoznod. Ehhez pedig az kell, hogy igazán oda tudd tenni magad. Ha azért mentél oda, mert könnyű lesz elhelyezkedni, akkor ez eleve megbukott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!