Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hogyan nyerhetnék felvételt...

Hogyan nyerhetnék felvételt egy magyar egyetemre?

Figyelt kérdés
A célom kiskorom óta a pszichológia volt, viszont sok dolog miatt nem tanultam az utolsó évben a gimnáziumban és az érettségire sem pedig elég fogékony vagyok a tanulásra és könnyen is megy, de sok dolog miatt félre csúsztam...most 20 éves vagyok és mivel 3-ra érettségiztem az kevés ahhoz, hogy felvegyenek engem a Károlyi Gáspár Református Egyetemre... Szóval a kérdésem az lenne, hogy ahhoz, hogy felvegyenek újra kellene érettségiznem mindenből és Szeptemberben jelentkezni? Mi szükséges ahhoz, hogy biztosan felvegyenek? Esetleg valaki aki tapasztalt az tudna javasolni pár dolgot, hogy hogyan érhetnék el elég pontot és miből, mert tudom, hogy nehéz bekerülni, de az az álmom.

2015. nov. 3. 20:54
 1/7 A kérdező kommentje:
*Károli Gáspár
2015. nov. 3. 21:00
 2/7 anonim ***** válasza:
Nem kell mindenből. Csak abból, amit feltétel. Pl. matek, töri, magyar vagy egy idegen nyelv vagy biosz. Azt hiszem egyikből nem ártana emelt szint se, mert oda tudtommal sok pont kell.
2015. nov. 3. 21:07
 3/7 anonim ***** válasza:

Nem kell mindenből újra érettségizni. 2 tantárgyból kell érettségi jó eredménnyel és a pontszámod duplázhatod! Nagyon más kettőre jól felkészülni, mint ötre-hatra. A felvi.hu-n láthatod a részleteket, keresgélj!

Nem árt a nyelvvizsga sem, de ennek szintje attól is függ, hogy milyen érettségiket vállalsz és milyen szinten.

Röviden ezek közül kell választanod kettőt, amiből érdemes alaposan felkészülni és jól újra érettségizni:

magyar, idegen nyelv, történelem, biológia, (többre most fejből nem emlékszem, de én is ezt a sulit néztem ki, azért rémlik fejből).

Az érettségi %-a adja a pontszám egy részét. Tehát ha lesz mondjuk egy 80%-os biosz érettségid, akkor az 80 pont. Ehhez jönnek a plusz pontok:

Emelt szintű érettségiért 50 pont jár pluszba.

Nyelvvizsgáért középfokú: 28 pont, felsőfokú 40 pont.

Max. 100 pont adható pluszban.

A ponthatár idén alapképzés, nappali, állami támogatott képzésen: 431 pont volt, nappali költségtérítéses képzésen: 438, levelezőn pedig államin és költségesen is: 440 pont. A költségtérítés összege kb. 300 ezer forint egy fél évre.

2015. nov. 3. 21:14
 4/7 anonim ***** válasza:
Az első jól írja, de kiegészíteném, nem hogy nem árt az emelt, hanem konkrétan kötelező. A ponthatárok nagyon magasak, szóval nagyon jól kell sikerülnie az érettséginek. Válassz ki két tárgyat, amikből a legkönnyebben fel tudnál készülni és a legmagasabb százalékot tudnád elérni (lehetőségek: töri, magyar, matek, biosz, és többféle nyelv), és emeltezz mindkettőből. Akkor megvan a 100 maximális többletpontod, és tudod a két eredményt duplázni.
2015. nov. 3. 21:14
 5/7 anonim ***** válasza:
Ezen kívül pedig feküdj rá nagyon az angol nyelvre, mivel alapvető elvárás, hogy szakirodalmat angolul értened kell.
2015. nov. 3. 21:15
 6/7 A kérdező kommentje:
Az angol menne felsőfokon és mellé mondjuk egy irodalom és töri emelt akkor elegendő is? Ha ez a 3 megvan emelt szinten 80-100%-ra akkor esélyes vagyok, hogy felvegyenek? Nagyon szeretném és szerintem még nem késő.
2015. nov. 3. 22:37
 7/7 anonim ***** válasza:
A felvi.hu honlapon tudsz pontszámító kalkulátorral tervezgetni, valamint meg tudod nézni a korábbi évek ponthatárait. Elég magasak, de nem lehetetlen teljesíteni. Arra készülj, hogy habár egyáltalán nem késő még pszichológiára járnod, de kalkuláld bele az egészbe, hogy nagyon hosszú idő lesz, mire a megfelelő végzettséget megszerzed. Alsó hangon az első öt év kötelező, de a legtöbb területen ezután is képzésekre kell járni. A kedvedet nem akarom elvenni, de számíts arra, hogy anyagi támogatásra lesz szükséged.
2015. nov. 3. 22:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!