Hegeszthetek, ha szemüveges vagyok?
A pajzslencsék 1-2 dioptriásak pluszban, azoknak jön jól, akik ettől levehetik az olvasószemüveget, és abban a távolságban a szemtől nagyítóként funkcionál, tehát pontosabb lehetsz, és nagyon közel hajolni se kell, tovább tiszta a külső üveg.
A kérdésre: nem akadály egyáltalán. Fogyóelektródás és bevont elektródás eljárásnál ügyelni kell a tisztaságára, menjen az elszívó, ne vidd túlzásba a hegesztést. Főleg fogyónál szokott ilyen barna elszíneződése lenni mindennek, ami a közelben van.
Egyedül arra ügyelj, hogy tanfolyam alatt, főleg vizsga előtt ne cserélj szemüveget! Bármilyen apró pontatlanság pupillatávval, lencseformával teljesen eldobja a térérzékelésedet, szenvedni fogsz, és a varrat is meg-megcsúszik, ha nem vigyázol. Esetleg csináltass valami olcsó melós szemcsit még előtte, és azt retkeld (néhol baráti alapon beajánlanak párszáz forintos olvasó szemüveg keretébe lencsegyártást).
A legnagyobb gondod a flexelés lesz. Általában a szemüvegesekre nem szólnak rá, ha nem hordják a védőszemüveget. Nem túl jó a sima szemcsi védő helyett, de legalább azt a közvetlenül telibe találó, retinába beleégő fémszilánkot kivédi, amivel igazán gond szokott lenni a védőfelszerelés felhajításán spóroló lángelméknél. Mindenre mégse elég, és a tízezres nagyságrendben mozgó árba lehet, hogy nem fér bele, hogy egyre pöttyösebb a lencse a beleégett szikráktól. Kell magadnak szerezned olyan védőszemüveget, ami rámegy a rendes szemüvegre, mert -4-en görnyedős lenne szemüveg nélkül köszörülni, akár flex, akár kettős. Ha mégis szemüveg nélkül kell köszörülnöd, ki ne dugd a nyelved, háhá :) Jójó, sorstárs vagyok, nekem lehet...
Volt olyan is, hogy praktikus barátunk szemüveget, védőszemüveget nyakba akasztott ilyen szemüvegzsinórral, és televágta mindkettőt cunderrel, mert ott lógtak ki a pajzs alól, bele az események sodrába.
Gépgyártásos szakokról annyit hallottam hegesztés ügyben, hogy bemennek, megnézik, aki akarja, kipróbálja bevonttal, aztán csá. Ergo (hacsak nem becsülettel letanítják azt a kábé két hetet) nem köszörülsz, nem lep be a céó retke, nincs okod túrkálós Hasselhoff jelmeznél (full farmer, az is béna) bonyolultabbat beújítani védőöltözetnek, egy rendes bakancs meg vagy van, vagy úgyis jó szolgálatot tesz még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!