12. évfolyamos vagyok 2 előrehozott érettségivel rendelkezem (közép:informatika, angol, mind a 2 90% felett van) idén végzem és nem igazán tudom, hogy hova menjek tovább. Tippek?
Informatikusokat keresnek és jól keresnek itthon is, nem csak külföldön. Az informatika szerte ágazó, fejlődő tudomány, nagyon sok területe van. Kizártnak tartom, hogy ne legyen olyan része, amivel szívesen és képességeidhez mérten tudjál foglalkozni. A gimis matek eltér az egyetemitől. Biztos vannak részek, amikben jobb vagy, amikben kevésbé. Én BME-re járok mérnökinfóra, arról tudok nyilatkozni. Valószínűségszámítás, gráfelmélet, lineáris algebra, koordináta rendszerek, függvényanalízis, mátrixok, vektorok azok a témák, amik leginkább szóba kerülnek. Nem kell hozzá mély alap, eléggé az elejétől közelítik meg. Az angol ugye szakmai nyelv és már most előrébb tartasz vele, mint én. Törihez ugyan nem nagyon kapcsolódik, de azért akadnak történeti áttekintések :D.
Fizika is kell hozzá, de nem vészesen sok: elektronika, mechanika, optika...
Anno hasonló érettségikkel képességekkel egyik barátnőm informatikus könyvtáros szakot nézegette. Jó nyelvérzékkel ott a turizmus, azért az is elég szerteágazó, sok minden kapcsolódik hozzá.
Aztán oktatás. Magántanárként jól lehet keresni, vannak tanfolyamok, amikért rengeteget kérnek el. Keress valamit, amiben jó vagy, jó lehetsz.
Amúgy ha ennyire nem tudod, ha még félév múlva jelentkezésnél se fogod tudni, akkor a helyedben én várnék egy évet. Nem írtad a nemed, de menj ki külföldre bébiszitternek, animátornak, mosogatónak, tanulj nyelveket, dolgozz egy kicsit és próbálj rájönni, mit is akarsz igazán. Én utólag érzem csak, akkor eszembe se jutott, de jót tett volna, ha egy évet kihagyok és van időm rendesen átgondolni mit is akarok az élettől. Nem mondom azt, hogy rosszul választottam, de azért sokszor elbizonytalanodom, főleg ha rosszabb jegyeket szerzek, hogy én biztos ezzel akarok majd foglalkozni... persze meg lehet tenni, hogy az ember fél-egy év után ott hagyja az egyetemet, ha nem tetszik, de ehhez azért nagyobb bátorság kell. Én pl. csak a második év után bizonytalanodtam el és akkor már úgy éreztem, ha ennyit küzdöttem vele, nem adhatom fel... majd elválik, hogy jól döntöttem e. Mindenesetre alaposan gondold át, mert később rosszabb változtatni szerintem, nehezebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!