Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Kutató orvos szeretnék lenni,...

Kutató orvos szeretnék lenni, idén fogok érettségizni, de még nem tudtam eldönteni, hogy melyik egyetem lenne jobb hozzá. Ti melyiket ajánljátok? SOTE vagy Szeged? Vagy igazából nincs nagy különbség csak főváros meg vidék?

Figyelt kérdés

2015. aug. 29. 18:02
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Milyen területen? Szerintem témától függ, hogy melyik lenne jobb választás. Utána kell járni, hogy az adott témával hol foglalkoznak mélyrehatóbban.
2015. aug. 29. 20:37
 2/15 A kérdező kommentje:
Igazából azt még nem tudom teljesen, sajnos nem sok lehetőségem volt belelátni eddig abba, hogy ezen belül milyen lehetőségek vannak, de talán a genetika az, ami a legjobban érdekelne. Igazából ha tudom, hogy nem szeretnék praktizálni, akkor lehet, hogy jobb lenne inkább biológiára mennem?
2015. aug. 29. 22:16
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Szegedet nem ismerem, SOTE-n nagyon jó az elméleti oktatás, a kutatási oldal is elég erős. Szóval szerintem jó választás lenne.
2015. aug. 29. 22:52
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tudom, hogy ugye a SOTE-n több épület van a városban eléggé szétszórtan, ezért kevésbé tudnak figyelni a diákokra. A vidéki egyetemek pedig kicsit "családiasabbak", ha érted mire gondolok:)
2015. aug. 30. 00:43
 5/15 A kérdező kommentje:
Igen, nagyon sok mindenkitől ezt hallom, ezért most a szegedi szimpatikusabbnak tűnik. Köszönöm a válaszokat!:)
2015. aug. 30. 00:50
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Gyere a Semmelweisre! Egy hatodéves kutatóorvos-palánta ajánlásával. :) A biológiát azért nem javaslom, mert nem tudhatod előre, hogy nem akarsz-e praktizálni, és ha netán csalódnál a kutatás általad elképzelt eszményében, akkor nem marad a kezedben semmi más lehetőség.
2015. aug. 30. 11:55
 7/15 anonim ***** válasza:
44%

Ha biztosan tudod, hogy orvostudományi kutatásokkal szeretnél foglalkozni, akkor az ELTE TTK vagy SZIE ÁOTK biológia BSc, majd biológus MSc, majd ELTE, SZIE vagy Semmelweis bármelyik téged érdeklő doktori iskoláját javaslom. Professzionális kutatóképzés leginkább az ELTE-n folyik. A Semmelweis egy nagyon jó orvostudományi egyetem, jók az ott folyó kutatások is, de a képzés fókuszában a gyógyító-orvos képzés áll. Számos olyan lexikális dolgot kell megtanulnod, amire kutatóként nem lesz szükséged, viszont számos olyan módszertani technikáról, kutatás-módszertani kérdésről, összehasonlító dolgokról még csak említés szintjén sem fogsz hallani 6 évig, ami viszont egyébként nélkülözhetetlen a kutatómunkához.

A doktori iskolák szintjén ez a különbség már eltűnik, mert az már mindkét helyen professzionális kutatóképzést nyújt.

Az SOTE, Szeged, Debrecen, Pécs között általános orvosképzésben nincs olyan óriási különbség, mindegyik jónak mondható. Talán tényleg a Semmelweis a legjobb, de az is igaz, hogy a vidéki egyetemek barátságosabbak, személyesebbek. Ha biológus kutatóképzés akkor az ELTE TTK vagy SZIE ÁOTK a legjobb, de jó Szeged és Debrecen is.

2015. aug. 30. 15:47
 8/15 anonim ***** válasza:
78%

"Talán tényleg a Semmelweis a legjobb"

Miért?

2015. aug. 30. 15:50
 9/15 anonim ***** válasza:
56%

A miért kérdést kétféle módon lehet értelmezni:

1. Miért mondható, hogy a legjobb? Mi indokolja az állítást?

2. Mi az oka annak, hogy a legjobb? Ha már elfogadtuk, hogy a legjobb.

Nos, az 1. kérésre könnyű a válasz: A hazai és nemzetközi egyetemi rangsorokban (melyek objektív adatokon alapulnak) a Semmelweis előbbre sorolódik a többi orvosi egyetemnél. Vagyis magasabb az oktatók tudományos teljesítménye, több a publikációjuk, azok idézettsége, impact factora, magasabb a tudományos fokozatokkal rendelkezők aránya, magasabb az egy hallgatóra jutó minősített oktatók aránya. Tehát jobb kutatóhely, jobb oktatóhely, színvonalasabb szakmai műhely.

A 2. kérdésre adott válasz kicsit nehezebb, de vannak racionális szempontok:

--a Közép-Magyarországi régió (Budapest és Pest megye) történelmileg és lakosságát tekintve egyaránt egyfajta centruma az országnak, itt vannak a legnagyobb kutatóintézetek (MTA KOKI), legtöbb nagy kórház és klinika, a legtöbb szinergiába lépő egyetem, a tudományos társaságok, könyvkiadók, közgyűjtemények, könyvtárak központjai. A főváros nem csak politikai, hanem gazdasági és tudásközpont is. Ez azért van így, mert itt futnak össze az utak és vasutak, itt lehet nagy nemzetközi konferenciákat szervezni, turisztikai központ is egyben. Itt a legjobbak a feltételek a tudomány és a felsőoktatás számára.

--Itt van a legtöbb ember, így orvos, orvostanhallgató, biológus, kémikus, műszaki szakember is. Itt vannak a legjobb gimnáziumok, középiskolák, ahonnan könnyű válogatni. Nem véletlen, hogy mindig a Semmelweis veszi fel a legtöbb orvostanhallgatót.

--Maga az egyetem sokféle egészségügyi képzést kínál (orvos,fogorvos, gyógyszerész, dietetikus, ápoló, mentőtiszt...), így nagy a kurzuskínálat is, van lehetőség az oktatók belső mozgására ami mindig a magasabb színvonalat is magával hozza.

--A mennyiség és diverzitás sok más úton is magával hozza a minőséget, a nagyobb kiválasztódás, jobb élet- és karrierlehetőségek, több kutatási forráshoz való hozzájutás, nagyobb szakmai- és politikai kapcsolati tőke révén. Ezt "vidékfejlesztési" politikákkal nagyon kis mértékben lehet csak kompenzálni és az sohasem lesz igazán sikeres. Hiszen oda érdemes befektetni, ami már eleve versenyelőnyben van.

2015. aug. 30. 21:58
 10/15 anonim ***** válasza:
94%
Köszi a választ! Persze, logikus amiket írsz, de azért nekem mindig fájó pont, mikor a többi orvosiról azt állítják, hogy nem olyan jó, mint a SOTE. Nyilván nem jártam mindegyikre, személyes tapasztalatom nincs, de nem érzem azt, hogy kevésbé vagyok jó a szakmámban, mint egy SOTÉ-n végzett kolléga.
2015. aug. 30. 22:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!