Jogi diploma után hogy lehet gazdasági/pénzügyi diplomát is szerezni?
A jogi az osztatlan képzés, miféle mesterre akarsz menni?
Jelentkezni kell a megfelelő alapképzésre.
Bár közel 8 évvel ezelőtti a kérdés, attól még rossz válaszokat kapott a kérdező.
A jogász diploma megszerzéséhez közel 300 kreditet teljesít a hallgató, amelyből ha legalább 15-t el tud fogadtatni, felvételt nyerhet nemzetközi gazdaság és gazdálkodás msc-re, és a fennmaradó alapszakos kreditet előírják az msc idejére. Ha pénzügyre vagy számvitelre akar menni, akkor a szükséges 60 kreditből legalább 30-nak kell meglennie. De mivel a jogi egyetemen egy csomó közgázon elfogadható tárgy is van, mint pl a pénzügyi jog, vállalkozások adózási szabályai, közgazdaságtan, gazdasági társaságok joga, eu jog stb, ezért nincs akadálya jogász diplomával közgáz mesterre menni, a 300+ kreditből simán kitelik a felsőoktatási törvényben előírt minimum.
Szerintem érthető is, hogy valaki 5 év (vagy még több) kőkemény tanulás után nem olyan alapozó tárgyakkal akarja kezdeni tanulmányait, aminek közel a felét már tanulta a jogi egyetemen...
Köszi, hogy Te is válaszoltál közel egy évtized után!
Én úgy találtam a kérdésedre amúgy, hogy jogászként szeretnék NGG mesterre menni idén szeptembertől. Bevallom, egy nagyon kicsit tartok attól, hogy matekból lehetnek hiányosságaim, de azt nem gondolom, hogy jogi egyetem nehézségű lesz a szak. Neked megérte elvégezni végül? Adott valamit szakmailag az életedhez?
Én egyébként az összes közgáz msc-re megkaptam a maximum beszámítható kreditet az előzetes kreditelismerési határozatok alapján, szval még csak plusz tàrgy sem lesz előírva. Lehet is, hogy Pénzügy msc-t kellene első helyre rakni inkább.
Matek miatt ne aggódj, alig van pár tárgy csak, ami kicsit matekosabb. Szerintem felüdülés a joghoz képest, mármint korrektség szintjén is.
Azt nem tudom megérte-e. Néhány hónapja végeztem csak, egyelőre nem látom hasznát, pedig folyamatosan jelekezek mindenhova, ami kicsit is jobb lehet a mostani helyemnél. Az a baj, hogy ha jogi poziciót keresek, ott nem fog érdekelni senkit hogy mellette mit végeztél, ha meg közgazdász pozit, ott a jog nem fog érdekelni senkit. Én is szeretnén ötvözni a kettőt, de egyre nehezebben látom hogyan is lehetne.
Hát valószínűleg a jogi karrierhez valóban nem fog sokat hozzátenni, én inkább átalános tudásvágy kielégítése céljából és/vagy B tervnek végezném (ha esetleg külföldre kerülök egyszer, akkor használhatóbb a jognál, vagy ha kiégek - ami jogászoknál nem olyan ritka -, akkor jó váltás).
Köszi a választ, jó látni, hogy megcsinálható, amit a fejembe vettem:)
Szurkolok, hogy sikerüljön ötvözni a kettőt vagy legalább valamilyen egyéb téren hasznodra váljon az NGG!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!