Emelt magyar v. emelt angol?
Emelt magyar fakultációra járok már egy éve, de úgy érzem, ezzel túl nagy feladatot vállaltam. Nagyon jó vagyok magyarból, de attól, hogy kiemelkedő esszéket írok úgy, hogy itthon összeírok sok helyről egy összegyúrt esszét, plusz hozzáírok egy-két saját véleményt, még nem biztos, hogy az emelt magyar menni fog. Szeretem a magyart, de úgy érzem most már, hogy ez nem igazán én vagyok. Ez a túlságosan részletes oldala már nem tetszik.
Viszont közben elkezdtem készülni egy középfokú angol nyelvvizsgára, és az angol nagyon megtetszett, és szerencsére vizsonylag gyorsan tanulom is. Angolból úgy érzem, hogy szívesebben tennék egy emelt szintű érettségit, felkészülni fel tudok rá, van külön tanárom is, szóval minden rendben vele.
Csak tanácsot szeretnék kérni, hogy jól döntök-e? Melyikkel érek többet? Egy emelt magyarral, vagy angollal? Nem pontszám szempontjából kérdezem, hanem, hogy így milyen szakokra érdemes majd jelentkeznem? 11. év végi átlagom 4,2 lett, elég jó jegyeim lettek. Félek, hogy nem fognak felvenni főiskolára vagy egyetemre.
Őszintén megmondva, az ELTE-n gondolkodtam, ott az angol és magyar szakos tanáron, ugye oda kötelezően kéri az emelt angolt, magyarból elég csak a középszintű is. A magyar középszint miatt nem aggódom, jól fog sikerülni, de az emelt szint már lehet nem lenne olyan fényes. Felvehetnek vajon arra a szakra?
Illetve még az andragógiát is néztem, a pszichológiát, de szerintem az utóbbit kiverhetem a fejemből, mert annyi pontszámom soha nem lesz, pedig szívesen foglalkoznék az emberek pszichológiájával, mentális egészségével stb.
Végül már azt is megreckíroznám, hogy mindegy, hogy hova, csak vegyenek fel egyetemre, utána majd látjuk, hogy mi lesz.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Igen, bár sokan nem néznék ki belőle, de elég húzós a magyar emelt.
Ha angolból meg tudod csinálni a nyelvvizsgát, akkor az emelt érettségi is menni fog, de arra készülj fel, hogy elég jól kell teljesítened, nem hinném, hogy elég lesz egy 60%-os ötös az ELTÉ-re.
Amúgy az ilyen pszichológiás szakokra meg úgy tudom, hogy a történelem/magyar/biológia a lényegesebb felvételi tárgyak.
Szerintem, ha nem betegesen imádod a magyar nyelvet, akkor ne menj emelt magyarra, mert egy életre megutálod. Állítólag az emelt fizika és kémai (nem tapasztaltam a saját bőrömön) után a magyarnál van a legnagyobb különbség a két szint között, tehát csak úgy valahonnan összevakart elemzésekkel nem fog menni pl. az érvelés, ami a legnehezebb, a műveltségi feladatsort meg hagyjuk inkább :)
Én sem tanultam pl. soha életemben úgy nagyon magyart, mert alapból ment, csak az érettségire, de akkor eszméletlen sokat és így is csak 82% lett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!