Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Tovább tanulás vagy munka?

Tovább tanulás vagy munka?

Figyelt kérdés

19.F

Idén jelentkeztem A Károlira Japán szakra mivel érdekel a japán nyelv és kultúra, valamint már tudok angolul és németül. Elég biztos vagyok benne hogy felvesznek, 370 pontom lett és tavaly csak 329 kellet. Viszont találtam egy nyári munkát ami netto 125-öt fizett + túl óra és a fönök azt mondta hogy felvesz fő állásra nem csak nyári munkára. És elég lájtos, közelben van.

Azért is nem tudok dönteni mert a károlin muszáj egy másik keleti nyelvet is tanulni, a kinait amit megmondom öszintén a hátam közepére sem kivánnék. Valamint az egyetem elég költéseg és valószinüleg nem birnánk(én meg a szüleim) anyagilag. Vélemények?

2015. júl. 1. 10:44
 1/6 anonim ***** válasza:
Én azt javaslom,próbáld meg levelezősön a Károlit. Én anno dolgozni kezdtem,én megbántam,kicsit belekényelmesedtem a munka világába,így nehezebb nyitni,és igaz csak 23 leszek,de úgy érzem kicsit vesztegettem az időm. De ma már azt mondom,addig hajtson az ember,amíg van energiája és fiatal. Minél idősebb vagy,annál nagyobb akart erő,elhivatottság kell,ami munka mellett kicsit nehezebb,DE nem lehetetlen. Így meg talán nehezebb lesz,de hasznosat a praktikussal.
2015. júl. 1. 11:45
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Én az egyetemre szavazok. A japán szakra nagyon sokat kell tanulni, munka mellett nem biztos, hogy menne. Ez nem egy olyan szak, hogy csak benyalod a dolgokat.

Kínait én is utálom, a népért sem vagyok oda. Csak azért tanultam, hogy legyen elég kreditem. Undorító a kiejtés, de legalább nyelvtanja szinte nincs. A koreait válaszd, ha nem tetszik a kínai.

Márcsak azért is az egyetemet ajánlom, mert a diploma biztos, azt nem vehetik el tőled, de egy állást bármikor. Lehet, hogy most ennyiért találtál, de lehet legközelebb már minimálbérért. Sosem lehet tudni. A keleti nyelves szak ráadásul kelendő a multiknál.

2015. júl. 1. 12:19
 3/6 A kérdező kommentje:
A baj hogy a Károlin csak kinai van a japánon kivül az elte-vel ellentébe
2015. júl. 1. 13:54
 4/6 anonim ***** válasza:
Szia! Ezt hol hallottad,hogy másik keleti nyelvet is fel kell venni a japán mellé? Ismerek pár japánost, de erről nem is hallottam még, de attól még lehet,hogy így van. Én ugyan nem japános vagyok,viszont Károlis és javaslom,hogy az egyetemet válaszd. Egyet értek az előttem szólóval,hogy a diplomát senki sem veheti el tőled, a munkát viszont igen. és tényleg lehet,hogy utána már csak nettó 80-90 ezerért találsz munkát egy sima érettségivel. Személy szerint én csodálkozom,hogy diploma, szakma hiányában sima érettségivel hogy tudtál ilyen munkát találni, ahol így fizetnek. De ez tényleg csak ideig-óráig tart, lehet,hogy próbaidőn után mehetsz Isten hírével aztán majd megbánod,hogy nem kezdted el az egyetemet. Én is kihagytam, nem mentem rögtön tovább az első munkahelyemről pár hónap után elküldtek, pedig jól végeztem a munkám, csak hát ha az ember nem csicskul be, azt már nem nagyon szeretik. A másodikat az egyetem miatt hagytam ott. Szóval szerintem vágj bele, lehet,hogy jövőre változnak a szabályok vagy megemelik a ponthatárokat és már be sem kerülsz japánra, bármi megtörténhet. Ha meg bekerülsz államira akkor azért annyira ne költséges az egyetem, mint ahogy gondolod, pl. mi egy könyvet sem használunk, mindent elküldenek a tanárok,csak ki kell nyomtani. Japánon nem tudom, hogy van, de kétlem, hogy drága könyvekből tanulnának... Sok sikert!
2015. aug. 3. 15:36
 5/6 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, még annyit hozzá tennék, hogy csakis nappalin javaslom a japánt, az első válaszolóval ellentétben. Szerintem a nyelvszakok tipikusan azon szakok közé tartoznak, ahol fontos,hogy ott legyen az ember az órákon, nehéz egyedül megtanulni és a tudásod sem lesz olyan szintű.
2015. aug. 3. 15:40
 6/6 A kérdező kommentje:
Felvettek a Károli Japán szakára! >.< És minden jel arra útal, hogy megyek is. Ami meg a munkát illeti, egy pékségben vagyok csomagoló. Nem megeröltető munka csak nagyon unalmas. Arról meg nem is beszélve hogy napi 10-11 óra a munka idő,igaz minden túlórát fizetnek elég szépen, de a nap végére olyan az ember mint a mosott sz@r . Annyit mondhatok hogy a Orbán és a Lőrincs keze van a dologban xD vagy inkább mondjam hogy zsebe? Na mind1. A lényeg, hogy megyek egyetemre >.<
2015. aug. 3. 22:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!