Biológus szeretnék lenni. Ehhez milyen tantárgyat kellene komolyabban venni a biológián kívül?
16 éves vagyok, most végeztem 9.-ben. Az biztos, hogy biológiával kapcsolatban szeretnék tovább menni, és most már az is, hogy biológus lennék. Az ökológus tetszik a legjobban, az alapján, ahogy utánaolvastam a dolgoknak.
Milyen tantárgyak kellenek ehhez a szakmához? Hol érdemes tovább tanulni? Lehet államilag támogatottan? És hanyadiktól nézik a jegyeket egyetemi felvételinél?
Köszönöm mindkettőtöknek :)
És az angol nem elég? Ugyanis németet nem tanulok (franciás vagyok).
Kémia, biosz és angol eléggé kell hozzá. Tömény latin, de semmi bajod nem lesz, ha nem beszéled.
Őszintén? Én nem ajánlom a szakot, msc (de inkább phd) nélkül semmit se ér, a fizetésed egy vicc lesz.
ELTE-nek jó a hírneve, én is ide járok bioszra. Lehet államilag támogatottan.
Először biosz bsc, majd msc-nél választhatod az ökológiás szakirányt, szóval minimum 5 év.
A jegyeknél az utolsó 2 évet nézik, ahol még tanultad az adott tárgyat. Pl nekem kémia nem volt 12.-ben, így a 10. és 11. oztályos jegyemet nézték.
debrecenben a matek és a biosz érettségidet is nézhetik, szóval felvételi szempontból az is jó. a kémia is fontos, elég sok biokémiás dolog van.:)
és 11 és 12 év vége kell, 5 tantárgy
Ha ökológus szeretnél lenni akkor az ELTE TTK, vagy a SZIE ÁOTK biológia BSc képzését, majd MSc-n az ökológia szakirányt javaslom. Alkalmazott ökológiai szakterületeken nagyon jó még a SZIE MKK is (pl. természetvédelmi mérnök, ökológiai gazdálkodási mérnök, környezetgazdálkodási agrármérnök).
Mindegyikhez biológia és kémia kell. Az angol pedig az egyetlen nyelv amire szükséged lesz a szakmában még akkor is ha német vagy francia nyelvterületre mész. A tudományok és a nemzetközi kommunikáció nyelve ma az angol.
Mindenképpen PhD fokozatot kell szerezned, ahhoz pedig legjobb minél hamarabb belefogni egy jó témavezető által irányított kutatómunkába, hogy legyenek tudományos publikációid. Középiskolásként a kutató diákok mozgalma nyújt ehhez segítséget.
Az egyetemi felvételi pontrendszer sokféle összetevőből állhat, de a lényeg az érettségi eredmény (esetleg biológiából és kémiából emeltszintű), valamint az angol nyelvvizsga.
A felvételihez ennyi kell, de az ökológus szakma műveléséhez fontos még az általános természeti földrajz (különösen éghajlattan, talajtan), a matematika (ökológiai modellek és biometria-statisztika-adatelemzés), az informatika (számítógépes adatelemzések, szimulációs programok, adatbázisok használata, térinformatika).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!