Milyen lehetőségeim vannak 22 évesen, középszintű érettségivel, OKJ-s tanfolyammal? Milyenek a kilátások ennyi idősen?
3 éve érettségiztem, és emeltem nincs...érdemes lenne visszamenni emeletezni és elkezdeni főiskolát/egyetemet, vagy 22 évesen már késő? Jelenleg dolgozom, de nem tervezem hogy innen megyek nyugdíjba, még pár hónapot maradok. Hiba volt azelőtt csak közepet letenni, már belátom, főleg hogy most már kb. havonta változtatnak a felsőoktatásban is... Mindig is úgy terveztem hogy tovább tanulok gimnázium után, de sok dolog közbejött a gimnáziumi évek alatt, és nem úgy alakult...Legfőképpen tényleg az érdekelne, hogy érdemes-e még belevágni, akár levelezőn is? Per pillanat csak egy OKJ-s szakmát mondhatok magaménak, de ezzel nem szoktam dicsekedni, mert nincs mire, bár tény hogy ahhoz képest hogy mekkora fos egy OKJ (tényleg az) elég sok meló volt benne.
Főként sorstársak/kortársak véleménye érdekelne.
Jó, kinek késő, kinek nem, de ha alapszakkal számolok csak az is 6-8 félév, az már megint 3-4 év, és akkor vagyok még csak pályakezdő (ha előtte nem dolgoztam, bár nálam már nem ez a helyzet).
Azért az orvosit szerintem húzós később elkezdeni...
Igaz, ezek az OKj-s képzések tényleg nem haszontalanok, meg igény is van rájuk a szakmában.
Nyugati országok...elég nagy a különbség, ezért nem láttál ott olyat, mi nagyon messze vagyunk a nyugattól, mindenféle tekintetben.
Igen, nálunk ez tényleg egy elég hülye beidegződés, anno az egész osztályt elvitték 14 évesen pályaválasztási tanácsadásra, nem is értettem már akkor sem, hogy minek.
Ismerős, itt is elég kilátástalan :/
De majd csak lesz valami, én általában ezzel vigasztalom magam Milyen szakra jelentkeztél?
A kérdésemmel nem a huszonéveseket akartam leöregezni, sajnálom, ha így jött át :(
Csak én magamtól azt várnám/vártam volna, hogy azért 20-21 évesen már fogom tudni nagyjából merre...azért valljuk be, az se jó ha még 10 évig ezen agyal valaki, persze, ma ezt már nem is egyszerű biztosra tudni, de azért jó ha van valami kiindulópontja az embernek.
#10 Teljesen egyetértek, bár engem az első kettő is aggaszt.
8-as vagyok, én nyelvszakokra jelentkeztem, mert ez az egy ami úgy valamennyire érdekel és megy is. De nem tudom mit gondoljak. Az egyik fele az embereknek az mondja, hogy ez büfészak, a másik fele meg azt, hogy angol mellé 1-2 másik ritkább nyelvvel nyert ügyem lenne.
Te milyen tanfolyamot végeztél?
Szervusz,
egy hónapja töltöttem a 24-et és nálam hasonló a szitu, bár picit bonyololultabb mert tavaly kijöttem külföldre dolgozni. Ugye idén feljavitottam az emelt infó érettségit ami elég jól sikerült, tehát esélyes hogy felvesznek ANA hallgatói szakra (mérnökinfós alapképzés).
Nekem 1 érettségim ill. 2 OKJ-s szakmám van és 18 éves korom óta (persze, hogy munka mellett tettem le mind a kettőt) állandóan dolgozom alkalmazottként már az 5-ik munkahelyemen.
Mindezek ellenére én az itteni keresetekhez és tapasztalatokhoz képest is el fogom kezdeni az egyetemet idén mert külföldre bármikor ki lehet jönni.
De már én is inkább beláttam, hogy érdemesebb lett volna még 21 évesen elkezdeni, hiába, hogy tudom: még nem vagyok nagyon elkésve. :)
De egyébként ha nem akarsz emelt érettségi tárggyal felvételizni akkor én mentő megoldásnak valami 1 - 2 évet javasolnék külföldön, persze úgy, hogy valami normális munkát végzel.
Máskülönben irány az egyetem.
Utóbbi két opció persze csúnyán pénz kérdés, de ki lehet figurálni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!