Milyen az a könyvtáros?
Egy könyvtárosi munka nem csak abból áll, hogy kiszolgálja az olvasókat. Van, aki feldolgozza és számítógépre viszi az új könyvet adatait (számomra ez a legnehezebb). (Csak ezt kevesen tudják.)
Feladatok: segít megtalálni az adott könyvet, információkat szolgáltat, segít eligazodni a könyvtárban, leltároznia kell, könyvtárosi programokat is szervezhet, feldolgozza az új könyveket (számítógépbe viszi), sajtót is figyelhet, meghosszabbítja a könyveidet.
Ha az informatikus könyvtáros szak után elvégzel egy tanári szakot is, akkor elmehetsz iskolai könyvtárba dolgozni, és a suliban órát is tarthatsz.
Egy végzett könyvtáros hallgató
Kibeszélt itt mesterképzésről???
Szimpla 3 éves főiskolai képzés után már mehetsz a könyvtárba dolgozni.
De ha gondolod, elvégezheted a mesterképzést is, ha nagyon fanatikus vagy, de nem kötelező!
Általában könyvtárakban könyvtárosként csak úgy tudsz dolgozni, ha van egy főiskolai végzettséged!
Nem olyan egyszerű, mint ahogy te azt hiszed és nemcsak abból áll az egész, hogy megtanuljuk, hogyan kell sorrendbe tenni a könyveket (mert ez sem olyan könnyű!!!).
Ezeket tanultuk: eto számok, könyvek bibliográfiája (hogyan kell tartalmilag és formailag feltárni a könyveket, milyen módszereket kell egy könyvtárosnak elvégeznie mielőtt a könyv az olvasó kezébe kerül), írás és könyvtártörténet, mysql, különböző könyvtári adatbázisok, filozófia, pszichológia, információ keresés és tájékoztatás, szociológia, informatika, adatbázis ismeret (elmélet), olvasásszociológia, gyűjteményszervezés, közgazdaságtan..stb.
Erre az egy szakra jártam és ezen belül választhattam, hogy vagy Információmenedzsment, vagy Gyermek és iskolai könyvtáros szakirányt választok.
Az információmenedzsmentet választottam.
Ezt olvasd el, és akkor nem fogsz ilyeneket hinni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!