Tudnátok olyan főiskolákat mondani, ahova kevés pontszámmal is be lehet jutni?
Mérnöki, informatikai, ápoló. De azokat, főleg az első kettőt, rossz tanulóknak nem ajánlom. A harmadikhoz pedig elhivatottság és gyomor kell.
Elég szomorú, hogy már boldog-boldogtalan egyetemre jár, régebben ez csak a legjobbak kiváltsága volt. Nagyrészt el is végezték, nem úgy mint most, hogy a 90 % kibukik sok szakon. Ezt most nem kifejezetten rád értettem, csak túlzásnak érzem a jelenlegi helyzetet. Meg azt, hogy csak a környezet miatt menjen valaki felsőoktatásba.
Igazából inkább fordítva csináld. Nézegess szakokat több főiskolán/egyetemen és amelyik szimpatikusabb, nézz utána a pontszámának. Ha keresgélsz biztos találsz megfelelőt.
De úgy ne vágj bele, hogy tökmindegy mi, csak legyen valami. Lehet, hogy a buli részét így is éveznéd, de amikor a fél napodat olyan órákon töltöd, amik a legkevésbé sem érdekelnek (ráadásul egy egyetemi előadás másfél óra hosszú), akkor lehet, hogy nem javít a lelkiállapotodon.
Amúgy meg a lényeg az érettségi, azt kell egy kicsit megnyomni.
Első vagyok. Nem akartalak megbántani, de az egyetem nem csak erről szól. Nem könnyű elvégezni és sok kudarc érhet. Nem teljesített tárgyak, ezek kifizetése, 1 év csúszás egy olyan tárgy miatt, amire majdnem minden épül, nálunk pl. nem egy tanár pofára osztályzott, a zh-n és házin olyan feladatot kellett volna megoldanom, amire még példát sem vettünk órákon, stb.
Én rengeteget sírtam és még kórházba is kerültem. Azóta már inkább kiiratkoztam a fenébe. Ezt csak azért írtam le, hogy tudd, az egyetem sem móka és kacagás, haverok, buli, pia.
Ha rosszul választassz, engedsz az alacsony ponthatár csábításának műszakin, akkor akár így is járhatsz. Mondjuk ez nem humán szakon volt.
Az ápolón is sokat kell tanulni (pl. anatómia, élettan, gyógyszertan), de az szerintem az egyik legszebb hivatás. Ráadásul itthon és külföldön is szinte garantált a munkahely. Nemtudom, hogy fiú vagy-e vagy lány, de a szülésznő, védőnő szak sem igényel több pontszámot. Bölcsészből, jogból, nyelvből nem tudok ajánlani, oda tolonganak a felvételizők. Még talán a szociológia, szociális munkás lenne jó, de ebből nem lehet megélni. Biológiára sem magas a ponthatár, de oda kell azért kémia tudás is.
4-esnek igaza van, ha nem megy gördülékenyen az egész nem ér annyit. Így ha valaki hajlamosabb rá akkor biztos, hogy belebetegszik az egyetembe lelkileg.
Én először egy felsőfokú szakképzésen voltam ami elég simán ment, aztán kerültem alapképzésre ami már koránt sem volt annyira kellemes.
Érdemes ezen nagyon elgondolkozni, ha van egy konkrét szak ami érdekel, rendesen járj utána, hogyan lehet arra bejutni mi kell hozzá, milyen személyiségnek a legmegfelelőbb ez a szak (ez nagyon fontos!)
Meg kell nézni a tantervet, milyen tárgyaid lennének, érdekelni fog-e még így is az a szak. Hol lehet vele elhelyezkedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!